ارزیابی مولفه ای حکمرانی پایدار آب در مدیریت رودخانه زاینده رود

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM05_482
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1873
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی یوسفی

استادیار گروه توسعه روستایی دانشگاه صنعتی اصفهان

امیر مظفر امینی

استادیار گروه توسعه روستایی دانشگاه صنعتی اصفهان

آمنه یادگاری

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستایی دانشگلاه صنعتی اصفهان

امید فتحی

دانش آموخته کارشناسی ارشد توسعه روستایی دانشگلاه صنعتی اصفهان

چکیده

روند فعلی مصرف آب در حوضه ی زاینده رود بادوام نیست و برای تغییر روند فعلی به منظور دستیابی به توسعه پایدار، فرصت زیادی وجود ندارد. به طور کلی باور بر این است که مشکلات امروز و فردا بیش تر پیامد حکمرانی نامطلوب هستند تا مطلقاً کمیابی، حکمرانی آب به طیفی از نظام های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و اداری که برای توسعه و مدیریت منابع آب و عرضه ی خدمات آبی در سطوح مختلف دایر هستند، اطلاق می شود. هدف این نوشتار، تبیین مؤلفه های ارزیابی حکمرانی پایدار در مدیریت منابع آب رودخانه زاینده رود می باشد. جامعه ی آماری این مطالعه را کشاورزان حوضه ی زاینده رود در استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری (ذی نفعان) و کارکنان معاونت حفاظت و بهره برداری آب منطقه ای و جهاد کشاورزی دو استان (ذی مدخلان) تشکیل می دهند. حجم نمونه ی مورد بررسی کشاورزان با استفاده از فرمول کوکران، 171 نفر تعیین شد و ذی مدخلان مذکور سرشماری شدند. روایی صوری و پایایی آن نیز به ترتیب با استفاده از نظرات کارشناسان و ضریب آلفای کرونباخ (0/871) تأیید گردید. شاخص حکمرانی پایدار آب در منطقه بر مبنای نظرسنجی از ذی مدخلان و ذی نفعان حوزه ی آب دو استان درخصوص هشت مؤلفه ی؛ عدالت، اثربخشی و بازدهی، شفافیت، مسئولیت پذیری، پاسخ دهی، انسجام، مشارکت و حاکمیت قانون مورد ارزیابی قرار گرفت که نتایج نشان داد که وضعیت فعلی مدیریت رودخانه حاکی از شرایط حکمرانی ناپایدار آب در منطقه می باشد.

کلیدواژه ها

حکمرانی پایدار آب،ذی مدخلان،ذی نفعان،رودخانه،زاینده رود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.