برآورداقتصادی افزایش منابع آب به کمک فن آوری باروری ابرها در حوزه آبریز رفسنجان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM05_454
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 776
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه پور محمدی

کارشناس ارشد موسسه تحقیقات آب-مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها و دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری دانشگاه یزد

فرید گلکار

کارشناس ارشد پژوهشی موسسه تحقیقات آب-مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها

چکیده

یکی از مشکلات بزرگ امروز، بحران کمبود آب می باشد که هر روزه بیشتر چهره خود را آشکار کرده و ابعاد مختلف زندگی بشر را بخصوص در مناطق خشک و نیمه خشک تحت الشعاع قرار می دهد. اگر گامی فراتر برویم مطابق برخی پیش بینی های سازمان های جهانی جنگ های آینده در دنیا بر سر مسائل آبی و بهره مندی از آن خواهد بود و با توجه به محدودیت دسترسی به منابع آب شیرین و تاثیر باروری ابرها، در دهه های آینده احتمال مطرح شدن مسئله مدیریت ابرها نیز وجود خواهد داشت. بدین لحاظ استفاده بهینه از منابع آب و نیز استفاده از روش های جدید استحصال آب نقش مهمی را در مبارزه با این بحران ایفا می کند. یکی از روش های نه چندان جدید استحصال آب استفاده از فن آوری باروری ابرها می باشد که سابقه آن در کشور ما به سال های 1353 برمیگردد و از سال 1377 تاکنون نیز به طور جدی در محدوده شهرستان های واقع در ایران مرکزی و به صورت غیر مستمر در نواحی شمال و شمال غرب کشور مورد استفاده قرار گرفته است. نکته قابل توجه میزان تاثیر باروری ابرها بر افزایش آب استحصالی و ارزش اقتصادی آن می باشد که در داخل کشور کمتر مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی و تخمین هزینه های اقتصادی فن آوری بارورسازی ابر در پسته زارهای حوزه آبریز رفسنجان می باشد. به این منظور پس از تعیین هزینه های مصرفی و جاری استفاده شده در دو روش هوایی و زمینی بارورسازی هزینه هر متر مکعب آب استحصالی در این منطقه مورد محاسبه قرار گرفت.

کلیدواژه ها

باروری ابرها،برآورد اقتصادی،منابع آب،حوزه آبریز رفسنجان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.