نقش سوپرجاذبها در افزایش بهره وری آب باران در کشاورزی دیم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM05_374
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1047
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه نجف زاده

دانشجوی دکتری فیزیولوژی و اصلاح درختان میوه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

به منظور خشکی یکی از مهمترین مشکلات تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان نظیر ایران می باشد و مسأله اساسی در این مناطق کمبود آب است. بنابراین توسعه کشاورزی و تولید پایدار در مناطق خشک و نیمه خشک به افزایش کارایی مصرف آب بستگی دارد. کشاورزی دیم 80 درصد از سطح زیر کشت کل کره زمین را به خود اختصاص داده است که شامل تولید 62 درصد از غذای اصلی مردم می باشد.در حال حاضر و در آینده، اهمیت چنین کشاورزی خصوصاً در مسئله تغذیه جمعیت جهان به طور روز افزون مورد توجه قرار گرفته است. زراعت دیم دارای خصوصیات متمایز و متفاوتی نسبت به زراعت آبی است. مدیریت آب در کشاورزی مناطق دیم می تواند باعث افزایش 75 درصدی تولید مواد غذایی در جهان شده و در راستای جلوگیری از گرسنگی شود. با توجه به منابع محدود آب، استفاده بهینه از آن ضروری است. بر این اساس، استفاده معقول از آب در کشاورزی نیاز به برنامه ریزی و سرمایه گذاری صحیح دارد. اعمال مدیریت صحیح و بکارگیری تکنیکهای پیشرفته به منظور حفظ ذخیره رطوبت و افزایش ظرفیت نگهداری آب خاک از جمله اقدامات مؤثر برای افزایش راندمان و در نتیجه بهبود بهره برداری از منابع محدود آب می باشد. یکی از روش های جدید در علم آب و خاک، استفاده از مواد سوپرجاذب رطوبت به عنوان مخزن ذخیره، جلوگیری از اتلاف و افزایش راندمان آب است. این مواد می توانند مقادیر زیادی آب را در خود ذخیره کرده و در مواقع کم آبی، آب مورد نیاز گیاه را تامین نماید. بدین صورت ظرفیت نگهداری آب در خاک را افزایش داده و باعث افزایش راندمان آب میشوند.

کلیدواژه ها

خشکی، کشاورزی دیم، افزایش بهره وری آب باران، سوپرجاذبها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.