پهنه بندی شوری آب زیرزمینی به روش کریجینگ معمولی (مطالعه موردی:دشت توریان جزیره قشم)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM05_187
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 859
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی فاضلی

عضو هیئت علمی پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی

عبدالله رشیدی

عضو هیئت علمی پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی

رضا ذوقی پور

کارشناس ارشد مهندسی آب و فاضلاب پردیس شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی

رسول عبدلی

کارشناس ارشد مهندسی آب و فاضلاب پردیس شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

افزایش بهره برداری از آبخوانها بمنظور رشد و توسعه بنیادی اقتصاد ضروری می باشد؛ زیرا آب زیرزمینی در تأمین آب قابل اطمینان برای مصارف خانگی، صنعت و کشاورزی بسیار موثر است. در کشور ما آب زیرزمینی تأمین کننده نزدیک به دو سوم آب شرب مصرفی می باشد. همچنین حدود 54 درصد از کل مصارف شهری، کشاورزی و صنعتی از آب زیرزمینی و بقیه از آبهای سطحی تأمین می گردد. در جزیره قشم بعنوان بزرگترین جزیره غیر مستقل دنیا، رودخانه آبدار دائمی وجود ندارد و چشمه های موجود، عمدتاً شور می باشند.منابع آب داخل جزیره، شامل دو منبع عمده آبهای زیرزمینی و آب دریا است. در شرایط موجود، تصفیه آب شور دریا و آبهای لب شور زیرزمینی تنها راهکار زندگی در جزیره قشم می باشد که در سال های اخیر با رویکردی ویژه به آن توجه شده است. لذا اطلاع از وضعیت آب زیرزمینی بسیار مهم است. بزرگترین سفره زیرزمینی آب قابل مصرف، در دشت مرکزی این جزیره (توریان) واقع شده است و بقیهی سفره های موجود به دلایل مختلف که مهمترین آنها شور بودن آب می باشد، بی ارزش هستند. در پژوهش حاضر برای پهنه بندی EC در دشت توریان از روش زمین آماری کریجینگ معمولی استفاده شده است. نتایج بررسی در سال های آبی 83-1382 و 88-1387 که میزان بارش به ترتیب کمترین و بیشترین مقدار خود در 15 سال منتهی به سال 1390 بوده است، نشان میدهد که کیفیت آب زیرزمینی بسیار متفاوت است. این موضوع میزان تأثیر بارش بر شوری آب چاه ها را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

پهنه بندی EC،آب زیرزمینی، زمین آمار، کریجینگ معمولی، جزیره قشم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.