مطالعه تاثیرات زلزله بر روی چاه های مشاهده ای و چشمه های مناطق ورزقان و بیلوردی- هریس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM05_176
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3319
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی نجیب

کارشناس ارشد آب زیرزمینی،شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی،تبریز، ایران

حسین ابوعلی

کارشناس آبیاری و زهکشی، شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی، تبریز، ایران

فیروزه میرحیدری

کارشناس ارشدآب زیرزمینی،شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی،تبریز، ایران

مریم رنجبر

کارشناس ارشد آب زیرزمینی، شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی، تبریز، ایران

چکیده

دشتهای ورزقان و بیلوردی - هریس به ترتیب در 55 و 60 کیلومتری شمال شرقی شهر تبریز و شرق دریاچه ارومیه واقع شده است. این دشتها از نظر فعالیتهای کشاورزی و تراکم جمعیت از اهمیت زیادی برخوردارند و از میزان بارش سالانه و رواناب سطحی کمی برخوردار بوده و در نتیجه منابع آب زیرزمینی نقش اساسی در تأمین بخشی از نیازهای آبی کشاورزی، شرب و مصارف خانگی و صنعتی ایفا میکند. وقوع زلزله 6/2 ریشتری بیست و یکم مردادماه 1391 در این مناطق باعث تخریب بخشهای وسیعی از منطقه مذکور، کشته و مجروح شدن تعدادی از مردم منطقه گردید. این زلزله اثرات متعددی بر روی منابع آب زیرزمینی داشته و بویژه باعث نوسانات و تغییرات قابل ملاحظه ای در سطح آب زیرزمینی و میزان آبدهی چشمه های منطقه گردید. بطوریکه پس از زلزله مذکور تعدادی از چشمه های منطقه که قبل از وقوع زلزله آبدهی اندک و حتی بعضاً خشک بودند ،آبدار شده و دبی قابل توجهی پیدا نمودند. در این مقاله پس از بررسی اطلاعات حاصل از بازدیدهای و اندازه گیری های صحرایی ، اطلاعات عمق آب زیرزمینی و آنالیزهای شیمیایی و مطالعات زمین شناسی و تکتونیکی مناطق مذکور و تاثیرات گسل جوان منطقه بر آبخوان منطقه، مورد مطالعه قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

زلزله ، منابع آب زیرزمینی، سطح آب زیرزمینی، آبدهی چشمه ها، آنالیز شیمیایی آب، گسل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.