افزایش دقت مدل سازی بارش - رواناب با لحاظ تاثیر تغییر دوره ای کاربری اراضی حوضه آبریز
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس مدیریت منابع آب ایران
- کد COI اختصاصی: WRM05_105
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 937
نویسندگان
عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول
چکیده
یکی از اقدامات کاهش خطرات سیلاب ، مدیریت حوضه آبریز می باشد که با پیش بینی رواناب از طریق مدل های هیدرولوژیکی و برنامه ریزی بلند مدت می توان اقدامات لازم را برای کاهش میزان خسارت سیلاب انجام داد. مدل HEC-HMS یکی از معتبرترین مدل هایی است که به منظور شبیه سازی بارش- رواناب طراحی شده است. این مدل با استفاده از روش شماره منحنی و هیدروگراف واحد SCS در سطح زیرحوضه ها و نیز به کارگیری روش روندیابی ماسکینگام اقدام به شبیه سازی بارش و هیدروگراف سیلاب ناشی از آن می نماید. معمولاً محققین برای شبیه سازی از شماره منحنی متوسط حوضه بدون توجه به فصول سال و همچنین تغییر کاربری ادوار مختلف استفاده می نمایند. همین مسئله منجر به بیش و یا کم برآورد نمودن سیلاب خروجی از حوضه می گردد. در این تحقیق و بر اساس تصاویر ماهواره ای فصول مختلف حوضه آبریز کردان، ابتدا ضریب منحنی زیرحوضه های مطالعاتی برای هر نیمسال برآورد گردید. سپس با معرفی آن به مدل HEC-HMS، مقدار نهایی شماره منحنی هر یک از نیمسال بر اساس هیدروگرافهای سیلاب مشاهداتی متناظر و انجام عملیات صحت سنجی تعیین گردید. در نهایت دقت مدل بدست آمده در شبیه سازی بارش – روناب وقایع دیگر مشاهده شده در هریک از نیمسال ها ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که متوسط اختلاف دبی پیک هیدروگراف مشاهداتی و محاسباتی در بکارگیری بارش هر یک از نمیسالها در مدل نمیسال مخالف حدود 35/4% درصد می باشد. در حالی که اختلاف نتایج محاسباتی و مشاهداتی براساس نیم سالهای متناظر حدود 15% می باشد. بنابراین در صورت تغییر کاربری و در نتیجه شماره منحنی ضرورت تهیه مدل شبیه ساز هیدرولوژیکی جداگانه با دقت بالاتر برای دوره هایی با کاربری های مشابه ایجاب می نماید.کلیدواژه ها
شبیه سازی هیدروگراف سیل، مدل HEC-HMS،واسنجی مدل ، حوضه آبریز کردانمقالات مرتبط جدید
- مقایسه روش های مدرن و سنتی آبیاری به منظور احیا و پایداری منابع آب
- تحلیل جامع تاثیر انواع امواج بر فرآیند شیرین سازی آب در نواحی ساحلی
- عوامل آلایندگی های تالاب میانکاله و مروری بر راهکارهای بهبود کیفیت آب
- کاربرد فناوری سنجش از دور در شناسایی اراضی ماندابی
- ارزیابی تحمل برخی ارقام بومی و اصلاح شده برنج در روش نوین خشکه کاری (نوار تیپ)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.