تاثیر اندازه قطعه نمونه در برآورد مشخصات کمی و کیفی توده جنگل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی ایران با محوریت علوم جنگل
  • کد COI اختصاصی: NRREFS02_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 779
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلام یزدانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

شعبان شتایی جویباری

دانشیار گروه جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

مدیریت بهینه منابع طبیعی در راستای جنگلداری پایدار نیاز به بررسی و شناخت دقیق ساختار یا توده مورد نظر دارد. هر گونه تصمیم گیری در خصوص دخالت های پرورشی ، امکان برداشت، جنگلکاری، احیا و پیش بینی وضعیت آینده جنگل بدون مطالعه ساختار و غنای جنگل موفق نخواهد بود. در این تحقیق نیز تاثیر اندازه قطعات نمونه با اندازه های مختلف بر مشخصات کمی (تعداد در هکتار، سطح مقطع، حجم در هکتار) و کیفی (تیپ بندی) مور مطالعه قرار گرفت. پس از پیاده کردن20 قطعه نمونه به صورت تو در تو در جنگل های مورد مطالعه با اندازههای مختلف (10 ×10 ، 20 ×20 ،30×30 و50 ×50 متر) در توده های طبیعی پیاده، سپس اطلاعات قطر برابر سینه و نوع گونه آنها برداشت شد. مرکز قطعات نمونه با دستگاه DGPS ثبت شد. پس از محاسبه تعداد، رویه زمینیhe/ (m2)و حجم he/(m3) در هکتار برای تک تک پلات ها در اندازه مختلف، تعیین تیپ نیز در پلات های اندازه گیری شده انجام شد. نتایج نشان داد که بین قطعات نمونه ها با اندازه مختلف اختلافی معنی دار در برآورد مشخصات کمی وجود دارد. همچنین نتایج نشان دهنده این بود که از اندازه قطعه نمونه های 30 ×30 و 50×50 متر تغییر تیپ و افزایشی در تعداد گونه وجود ندارد و می توان گفت که اندازه قطعه نمونه 30×30 متر سطحی مناسب برای مطالعه تیب بندی منطقه مورد مطالعه باشد اما برای اطمینان بیشتر بهتر است سطح قطعه نمونه در بررسی تیپ بندی جنگل با توجه به شرایط موجود در این مطالعه50×50 متر در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

قطعه نمونه، قطر برابرسینه، رویه زمینی، DGPS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.