مقایسه نقش پهن برگان و سوزنی برگان در ایجاد تغییرات ویژگی های مکانی خاک در جنگلکاری حسن آباد سنندج

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی ایران با محوریت علوم جنگل
  • کد COI اختصاصی: NRREFS02_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شتاو ساعدی

کارشناس ارشد جنگل شناسی، دانشکده جنگلداری، دانشگاه گرگان

هاشم حبشی

استادیار، گروه جنگلداری، دانشکده جنگلداری، دانشگاه گرگان

وحید حسینی

استادیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی ساختار مکانی متغیرهای فیزیکی و شیمیایی خاک، تحت تاثیر گونه های پهن برگ و سوزنی برگ با استفاده از تکنیک ژئواستاتیستیک و مقایسه نقش پهن برگان و سوزنی برگان بر تغییرات مکانی خاک در جنگلکاری 43 ساله حسن آباد سنندج در غرب کشور انجام شده است. گونه های شاخص در منطقه انتخاب گردید و در زیر و اطراف هر کدام از درختان در جهات و در فواصل مختلف نمونه های خاک در دو عمق 20-0 و 40-20 سانتی متر برداشت گردید و پس از انجام آزمایش های فیزیکی و شیمیایی، روی آنها آنالیزهای مکانی انجام شد. آنالیز واریوگرافی ثابت نمود که کلیه متغیرهای خاک دارای ساختار مکانی می باشند. مدل های کروی و گوسی بهترین برازش را برای متغیرهای خاک نشان دادند. نسبت اثر قطعه ای به سقف برای متغیرهای فیزیکی و شیمیایی گونه های پهن برگ (زبان گنجشک و اقاقیا) گویای وجود ساختار مکانی قوی برای تمام متغیرهای خاک می باشد. در حالیکه نسبت اثر قطعه ای به سقف برای متغیرهای خاک گونه های سوزنی برگ (کاج سیاه و سرونقره ای) برای ماده آلی، اسیدیته عمقی، گل اشباع، شن، رس، سیلت عمقی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم سطحی ساختار مکانی قوی را نشان می دهد و در مورد سایر متغیرها ساختار مکانی متوسط بود. نتایج تحقیق نشان دهنده متفاوت بودن نقش سوزنی برگان و پهن برگان در ایجاد تغییرات مکانی خاک در جنگلکاری مورد تحقیق می باشند. بطوریکه تغییرات ویژگی های خاک در زیر پهن برگان از همبستگی بیشتری برخوردار بوده است . بنابراین با توجه به این که تغییرات ویژگی های خاک زیر پهن برگان ساختار مکانی قوی تری دارد، می توان با دقت بیشتری در مناطق نمونه گیری نشده تخمین را انجام داد.

کلیدواژه ها

تغییرات مکانی خاک، ژئواستاتیستیک، واریوگرام، سوزنی برگان، پهن برگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.