بررسی ویژگی های ساختاری و فیزیونومیک رویشگاه بنه (Pistacia atlantica Desf.) در حد بالای پراکنش آن در جنوب البرز

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی ایران با محوریت علوم جنگل
  • کد COI اختصاصی: NRREFS02_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1757
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هومن روانبخش

استادیار گروه جنگلداری مناطق خشک دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان

علیرضا مشکی

استادیار گروه جنگلداری مناطق خشک دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان

چکیده

جوامع بنه به عنوان یکی از جوامع درختی شاخص ناحیه رویشی ایران و تورانی شناخته شده اند. این جوامع در البرز معمولا در دامنه ارتفاعی 1300 تا 1800 متری از سطح دریا دیده می شوند که به لحاظ اکولوژیک، شرایط مناسب برای حضور این گونه محسوب می شود. بالاتر از این ارتفاع درختان بنه به ندرت و بصورت پراکنده و به عنوان گونه همراه در سایر جوامع رویش دارند. تشکیل جامعه بنه در ارتفاعات فوقانی بسته به شرایط خرد اقلیم (میکروکلیما) محل است. رویشگاه بنه فشم در منطقه البرز مرکزی از جمله این مناطق است و می توان از آن به عنوان یکی از رویشگاه های حد بالای پراکنش بنه در البرز یاد کرد. در این پژوهش ویژگی های ساختاری و اکولوژیک این توده با آماربرداری به روش ترانسکت نواری مورد بررسی قرارگرفت. جهت جنوبی دامنه، شرایط زهکش هوای سرد و تشکیلات زمین شناسی موقعیت مناسبی را برای رشد و توسعه درختان بنه در ارتفاع 2550-2200 متری ایجاد کرده است. ضمن اینکه وجود برف کافی و ذوب تدریجی آن در بخشی از فصل رویش، نیاز رطوبتی گیاه را تامین می کند. در منطقه مورد مطالعه دو تیپ دامنه ای نیمه خشک و دره ای مرطوب مشاهده می شود. در تیپ دامنه ای دو گونه بنه و راناس با تاج پوشش کل 20 درصد غالب هستند. اشکوب بالایی (درختی) از گونه بنه با ارتفاع غالب 3 متر که با گونه های ارس و تا همراه می شود و اشکوب درختچه ای با گونه راناس به ارتفاع متوسط 1.5 متر که با گونه های شیرخشت، زرشک و افدرا همراه می شود، تشکیل شده است. توده بنه در این ارتفاعات دارای ساختار ناهمسال بوده، در حال حاضر از لحاظ سلامت در وضعیت مناسبی است اما تجدید حیات آن در مقایسه با توده های حفاظت شده کاهش چشمگیری نشان می دهد.

کلیدواژه ها

بنه، البرز، ساختار رویشگاه، مرز جنگل، فشم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.