سبک زندگی مبتنی بر نظام حق و تکلیف افراد در رساله ی حقوق امام سجاد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش سبک زندگی امام سجاد (ع)
  • کد COI اختصاصی: KANOONGURAN01_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1512
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجابر قنبری

مربی گروه حقوق دانشگاه پیام نور

چکیده

یکی از الزامات اساسی در دستیابی به سبک زندگی اسلامی، ترسیم حقوق افراد و تکالیف ایشان است که پژوهش حاضر به دنبال ارائه ی نظام گونه ی آن در چارچوب مبانی، زمینه ها و اهداف، از رساله ی حقوق امام سجاد علیه السلام و مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی می باشد. یافته های تحقیق، پذیرش اراده ی خداوند به عنوان خاستگاه حقوق را نشان می دهد. از این رو حق خداوند، نخستین حق بر مسلمان محسوب می شود. این تصریح در مبنا، تکلیف محوری در سبک زندگی اسلامی را برجسته می سازد. حقوق متقابل افراد در مقابل یکدیگر نیز یکسان نیست؛ مادر و پدر در خانواده، همسایه و معاشرت کننده در جامعه نمونه هایی از صاحبان حقوق مضاعف در مقابل انسان می باشند. به طور کلی سبک زندگی متأثر از نظام حقوقی اسلام بر دو بستر اخلاقی و دینی استوار است. در رابطه با زمینه و بسترهای فوق، نمونه های زیر قابل اشاره است: پیش بینی رعایت حقوق زیردستان، تأکید سیاست حقوقی بر پیشگیری و اولویت عفو و بخشش در ضمانت اجرا، پیش بینی اصول اخلاقی دادرسی، اصل قرار دادن برائت و حسن نیت در رفتار، توجه به اقامه کنندگان فرائض دینی از جمله حق اذان گو و پیش نماز، تأکید بر عدم مطلق بودن مالکیت به عنوان یکی از اساسی ترین حقوق انسان در جامعه و جهت گیری تملک اموال در مسیر ارزشهای دینی از حیث شیوه ی تحصیل و محل مصرف آن در دوران حیات و حتی پس از فوت. نتایج تحقیق نشان می دهد اجرای قواعد حقوقی در سبک زندگی اسلامی به جهت استقرار آن در چارچوب اخلاقی- دینی، تعالی اخلاقی و تحکیم پیوندهای مذهبی را نیز به دنبال خواهد داشت.

کلیدواژه ها

سبک زندگی، نظام حق و تکلیف، رساله ی حقوق، بستر اخلاقی- دینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.