تعیین مقدار بنزن در نوشابه های پرتقالی گازدار وارداتی با استفاده از آنالیز با کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعله ای

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 815

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

FNCSF01_157

تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1393

چکیده مقاله:

هدف : بنزن به عنوان یک عامل سرطان زا شناخته شده است، که می تواند موجب بروز عوارض مزمن در انسان شود. از جمله عوارض ناشی از بنزن می توان به انواع سرطان خون، نقصان در تعداد سلولهای گردش خون، مسمومیتهای گوارشی، آسیبهای عصبی، تغییرات کروموزومی، آسیب به سلولهای مغز استخوان و جهشزایی اشاره کرد. در سال 1993 تحقیقات انجام شده توسط پروفسور گلن لایرنس از دانشگاه Long Island ثابت کرد که نمکهای بنزوات که به عنوان عامل ضد میکروبی در برخی از نوشابه ها استفاده می شوند می توانند با اسید آسکوربیک واکنش داده و در حضور نور و درجه حرارت بالا تولید بنزن کنند. اسید آسکوربیک (ویتامین ث) ترکیبی طبیعی است که به عنوان مکمل ویتامینی یا به عنوان آنتی اکسیدان به بسیاری از مواد غذایی و نوشیدنیها، مخصوصاً نوشابه های پرتقالی افزوده می شود. در این تحقیق روش آماده سازی سریع، کارآمد و ارزان میکرو استخراج مایع-مایع پخشی (DLLME) و سپس آنالیز توسط کروماتوگرافی گازی مجهز به دتکتور یونیزاسیون شعله ای (GC-FID) برای شناسایی و اندازه گیری مقادیر ناچیز بنزن موجود در نمونه های نوشابه پرتقالی گازدار مورد بررسی قرار گرفت.روش پژوهش: 5 میلی لیتر از محلول نمونه به یک لوله آزمایش منتقل شد. 1 میلی لیتر استونیتریل و 25 میکرو لیتر کربن دی سولفید توسط سرنگ گازی با حجم 1 میلی لیتری به سرعت به درون محلول نمونه تزریق شد و مخلوط تکان داده شد. مخلوط به مدت 3 دقیقه در 4500rpm سانتریفیوژ شد و سپس برای تجزیه به دستگاه GC-FID تزریق شد. نتایج و بحث: در این مطالعه روش DLLME ترکیب شده با GC-FID جهت آنالیز بنزن در نوشابه های پرتفالی استفاده شد. با توجه به نتایج خوب دقت و ریکاوری نتیجه می گیریم که این متد را می توان با موفقیت جهت آنالیز بنزن در نوشابه های پرتفالی استفاده کرد. آنالیز 15 نمونه نوشابه خریداری شده از فروشگاه های مواد غذایی تحت شرایط بهینه با استفاده از روش توسعه داده شده DLLME نشان داد که تنها 2 نمونه از نوشابه ها با مقدار 0/45> میکروگرم بر لیتر به بنزن آلوده می باشند. نتیجه گیری کلی: آنالیز 15 نمونه نوشابه تحت شرایط بهینه با استفاده از روش توسعه داده شده DLLME نشان داد که تنها 2 نمونه از نوشابه ها با مقدار 0/45> میکروگرم بر لیتر به بنزن آلوده می باشند.

کلیدواژه ها:

بنزن ، نوشابه ، میکرو استخراج مایع-مایع پخشی

نویسندگان

مهدیه رفیعی جم

کارشناسی ارشد شیمی تجزیه، آزمایشگاه تخصصی مواد غذایی هامون آزمای شرق، زاهدان، ایران.

علیرضا مبارکی

دکتری داروسازی، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایران

حسن جواهری عفیف

کارشناسی مهندسی کشاورزی، مدیریت آزمایشگاه تخصصی مواد غذایی هامون آزمای شرق، زاهدان، ایران