CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تفاوت در درک زیبایی شناسی مردم و معماران در هویت محلات قدیمی تهران (نمونه موردی: ساکنین بازارچه قوام الدوله تهران و معماران)

عنوان مقاله: تفاوت در درک زیبایی شناسی مردم و معماران در هویت محلات قدیمی تهران (نمونه موردی: ساکنین بازارچه قوام الدوله تهران و معماران)
شناسه ملی مقاله: GUPSD01_1301
منتشر شده در اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار در سال 1392
مشخصات نویسندگان مقاله:

احمد میرزاکوچک خوشنویس - عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری
شیما دهقانی پیشه - دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

خلاصه مقاله:
محله بازارچه قوام الدوله تهران به عنوان بخشی از م رکز تاریخی و هویت شهر تهران که در مسیر کهن ترین جاده تاریخی ایران و جهان (راه ابریشم- راه شاهی) قرار دارد، به دلیل عدم اطلاع و توجه مردم به ارزش آن دچار فرسایش، انزوا و بی هویتی گشته است. در طرح احیا و بازسازی این مسیر تاریخی برای حفظ هویت شهر تهران، نقش مردم به عنوان مهمترین عامل در حفاظت و پیشبرد طرح در نظر گرفته شده است. مشارکت مردم در روند طراحی ضمن بررسی ابعاد مختلف نیازهای عمومی، برای رسیدن به راه حلهای بهینه در حفاظت، بازسازی و احیای مسیر فوق به منظور حفظ ارزشهای تاریخی و جوابگوئی به نیازهای عمومی در شرایط زندگی معاصر می باشد. در این تحقیق برای نیل به این اهداف ا بتدا با استفاده از پرسشنامه و نظرسنجی به ارزیابی زیبایی شناسی مردم، به عنوان سا کنین، شاغلین، رهگذران و استفاده کنندگان روزانه از محل، پرداخته شده است. د ر نگاه عام، زیبایی همان برانگینختن حس جذابیت، لذت و جالب بودن در برخورد با یک شیء، پدیده و یا یک اثر هنری است، در نتیجه در ایجاد حس رضایت آنان نقشی اساسی دارد. حس زیبایی شناسی و هویت در معماری از طریق تجربه مکان حاصل می گردد، از آنجایی که تجربیات مردم از محله قوام الدوله، نارضایتی حاصل از فرسودگی و مشکلات و عواقب آن بوده است، در نتیجه ارزیابی انجام شده نتیجه ای در جهت مغایر با حفظ بافت تاریخی مسیر و نظرات زیبایی شناسی معماران به همراه داشت. با استفاده از روش تحلیل نمونه های موردی و مطالعات کتابخانه ای، راه حل مناسب برای کسب رضایت و سوق نظرات مردم محل به سمت احیای مسیر تاریخی بازارچه قوام الدوله، ارائه بصری و تفسیر طرح مورد نظر، بیان محاسن و نتایج حاصل از طرح های اجرا شده مشابه، در نظر گرفته شد. این پروسه در طرح های مشابه برای به حداقل رساندن تفاوت در درک زیبایی شناسی مردم و معماران، ارتقای بینش عمومی، ارزشها و فرهنگ عام جامعه و سطح کیفی معامری و شهرسازی آینده می تواند به کار گرفته شود.

کلمات کلیدی:
احیای هویت، مشارکت مردمی، زیبایی شناسی معماری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/266935/