تحلیل محدوده ی بازار سرپوشیده رفسنجان بر اساس مدل SWOT

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_1293
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 737
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معین مرادی

دانشجوی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان و عضو باشگاه پژوهشگران

حسین مهدوی پور

دکترای معماری و استادیار دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

چکیده

بسیاری از فضاهای شهری در رقابت و تلاش برای بقاء در محیطهایی به شدت متلاطم، بی ثبات و درحال تغییر و تحول قرار دارند، برای رویارویی با عوامل و رخدادهای محیطی تأثیر گذار بر فعالیت ها، با دو رویکرد و مکتب مدیریتی عمده باید در فضاهای شهری مواجه بود، یکی مکتب توصیفی انطباقی است که برخوردی انفعالی و اقتضایی با این تحولات را در بردارد و دیگری مکتب پیش تدبیری که برخوردی فعال با عوامل محیطی را تجویز می کند، روش تحلیل راهبردی (swot) به توصیفه مکتب پیش تدبیری و برای شناسایی و تدوین راهبردهای بهینه برای بسیاری از سیستم ها مورد استفاده قرار می گیرد. که حاصل آن چهار دسته راهبرد می باشد؛ راهبردهای قوت- فرصت، ضعف- فرصت، قوت- تهدید و ضعف- تهدید. در این مکاتب، راهبردها با توجه به فرآیند تصمیم گیری که طی ان عوامل درونی سازمان (ضعف ها و قوت ها) با عوامل بیرونی (فرصت ها و تهدیدها) به گونه ای با یکدیگر مرتبط هستند که ارزشها را برای هر یک در سیستم مورد نظر طبق اهداف موجود به خوبی مشخص می کنند. بنابراین از آنجا که طراحی شهری یک فرایند گروهی بوده، باید با استفاده از تکنیک های تحلیلی گوناگون مورد سنجش قرار گیرد، و در نهایت به اتخاذ تصمیمات آگاهانه منجر گردد. بدین ترتیب با استفاده از ماتریس سوات (SWOT) به طور کلی می توان یک چارچوب مفهومی ایجاد کرد که برای شناسایی و تحلیل تهدیدها و فرصت ها در محیط خارجی یک سیستم و بررسی قوت ها و ضعف های درونی آن به کار رود، در این تحقیق نیز سعی بر آن بوده تا بصورت موردی بازار سرپوشیده رفسنجان با استفاده از این روش مورد سنجش و در نهایت به تدوین راهبردهای بهینه منتهی گردد، بنابراین نتیجه گیری بر مبنای ماتریس تحلیلی از وضع موجود بازار سرپوشیده رفسنجان با توجه به وضعیت بافت محدوده ی مورد مطالعه در فرایند طراحی شهری در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

طراحی شهری، تحلیل سوآت، محیط داخلی، محیط خارجی، تدوین راهبرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.