استقلال دانشگاه، توسعه علمی کشور و اغتنام فرصت‎ها

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: اولین همایش روشهای پیشگیری از اتلاف منابع ملی
  • کد COI اختصاصی: SNRLP01_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1544
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی معین

مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی - دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

پیشرفت سریع علوم و فناوری پایه اصلی تحولات در عرصه‎های گوناگون اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در جهان امروز است. علم و نوآوری مبتنی بر دانش عمدتاً جایگزین منابع فیزیکی در ایجاد فناوریهای نوین خواهد بود مشروط بر آنکه توسعه سرمایه انسانی و سازماندهی و بهره‎گیری از آن در اولویت قرار گیرد. مهم ترین مانع سرمایه‎گذاری بر روی منابع فکری و انسانی در جهان سوم و اغتنام فرصت‎های محدود برای توسعه یا «مدیریت زمان»، ساختار سنتی نظام‎های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آنهاست. در این ساختارها مسئولان و برنامه‎ریزان فاقد بینش و توان لازم برای جذب و پرورش استعدادهای انسانی و بهره‎گیری از سرمایه‎های خدادادی و تامین منافع ملّی هستند. بنابراین در دوران گذار توسعه در ایران، مهم ترین چالش پیش روی اصلاحات، ایجاد تحول و دگرگونی در ساختارهای علمی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است. پیش نیاز و مقدمه ضروری این تحول ساختاری هم، ایجاد تحول در بینش و نگرش مسئولان، سیاستگذاران و برنامه‎ریزان است. نگرشی که «انسان» را عامل اصلی و نیز هدف توسعه و آموزش نیروی انسانی را زیر بنا و شالوده آینده بداند. این مقاله به اهمّ مشکلات ساختاری نظام آموزش عالی ایران از جمله گسستگی میان مراکز علمی و اجرائی، فقدان تعامل دانشگاه و جامعه و دولت، عدم تناسب بین آموزش و بازار کار و به کار نگرفتن نتیجه تحقیقات و مدیریت متمرکز دولتی برای اداره دانشگاهها می‎پردازد که نوعی هم شکلی، انجماد سازمانی، ‌دیوانسالاری، اتلاف فرصت‎ها و منابع و عدم بهره‎وری را در پی داشته است. سپس اصلاحات ساختاری آموزش عالی بر پایه تمرکز‎زدائی و تحقق آزادی علمی و استقلال سازمانی دانشگاه را با ارائه شاخص‎ها وسیاستهای مربوط مورد بحث قرار میدهد و بر نقش تعیین کننده دانشگاه در توسعه علمی کشور تاکید می‎نماید.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.