پهنه بندی اقلیمی استان کرمانشاه و لرستان با استفاده از تحلیل عاملی- خوشه ای
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: GUPSD01_0149
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1070
نویسندگان
کارشناس ارشد آب و هواشناسی سینوپتیک دانشگاه زنجان
کارشناس ارشد ژئومورفولوژی دانشگاه رازی کرمانشاه
کارشناس ارشد آب و هواشناسی سینوپتیک دانشگاه زنجان
چکیده
در این پژوهش، داده های اقلیمی شامل میانگین دما، میانگین حداقل دما، میانگین حداکثر دما، میانگین بارش، میانگین رطوبت، میانگین دمای نقطه شبنم، میانگین سرعت باد، تعداد روزهای با آسمان صاف، تعداد روزهای ابری، میانگین فشار، تعداد روزهای با طوفان تندری، تعداد روزهای با گردوغبار، میانگین فشار بخار آب، میانگین کمبود اشباع در چهارده ایستگاه (قروه، سنندج، ایلام، ملایر، کرمانشاه، روانسر، سرپل ذهاب، اسلام آباد، خرم آباد، بروجرد، الیگودرز، الشتر و ازنا) مطالعه گردیده است نیاز روزافزون به شناخت ویژگی های اقلیمی مناطق از ضروریات زندگی بشر امروز است. از طرف دیگر افزایش اطلاعات اقلیمی موجب شده شناخت ویژگی های تک تک مناطق، کاری بسیار زمان بر باشد. از این رو استفاده از روش های جدید طبقه بندی را امری ضروری و اجتنان ناپذیر است یکی از روش های پرکاربرد تحلیل خ وشه ای که اخیراً به صورت گسترده در پهنه بندی های اقلیمی به کاربرده می شود. منطقه مورد مطالعه (استان کرمانشاه و لرستان) چون کوهستانی هست و دارای دشت های خشک و جنگل و ... است دارای تنوع اقلیمی است که اهمیت موضوع را نشان می دهد. برای پهنه بندی از روش کریجینگ استفاده شد. نتیجه این تحقیق نشان داد که قسمت های جنوبی پهنه بیشتر تحت تأثیر باد و قسمت های شرقی پهنه میانگین حداکثر دما و قسمت های مرکزی کرمانشاه میانگین بارش و قسمت های الیگودرز. اطرافش تحت تأثیر تعداد روزهای ابری است. در پهنه بندی که با استفاده از تحلیل خ وشه ای بدست آمد 4 اقلیم برای منطقه مورد مطالعه مشخص شد که صحت آن در آزمون T و آزمون کامینس تائید شد.کلیدواژه ها
پهنه بندی اقلیمی، تحلیل عاملی، خوشه بندی، روابط مکانیمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.