پایش ضوابط و مقررات شهرسازی در ایجاد سکونتگاه های غیررسمی و تأثیر آن در ابعاد سیاسی، امنیتی منطقه جنوب غرب تهران (با تأکید بر اسلامشهر)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 772

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GUPSD01_0146

تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1393

چکیده مقاله:

ظهور پدیده اسکان غیررسمی در ایران به دهه های 1320 برمی گردد. گفته می شود این پدیده بی تأثیر از رشد سریع شهرنشینی نبوده و از همین سالها رشد حاشیه نشینی شدت بیشتری یافته و حتی از رشد شهرنشینی سبقت گرفه است. هر چند در توصیف ویژگی های این نواحی در کشور نمی توان به یک تعریف جامع و فراگیر رسید که تمامی وجوده حاکم بر این مناطق را بازگو کند لیکن و یک برداشت کلی می توان اسکان غیررسمی را ناشی از مسکن سازی شتابزده اقشار کم درآمد دانست که بدون مجوز و خارج از برنامه ریزی رسمی شهر در محیطی با کیفیت پائین و کبود شدید خدمات و تراکم بالای جمعیت شکل می گیرد ایجاد این نواحی در شهرها را باید حزئی از فرایند عدم تعال شهری/منطقه ای و دوگانگی اقتصادی در جامعه تلقی کرد که منجر به تغییر مکانی جمعیت از نواحی فقیر و توسعه نیافته شهری و روستایی به سمت نواحی برتر شهری می شود. در این جریان ا نتقال جمعیتی،نواحی بی دفاع و فاقد نظارت شهری، عرصه اسکان این گرو های تازه وارد که توان رقابت در بازار رسمی زمین و مسکن شهری را ندارند- شده و به سرعت اشغال می شوند هماهنگ با نیاز اجتماعی، فرصت طلبی گروه های سودجو و رانتخوار زمین عامل تشدید کننده محسوب شده که زمینه لازم برای گسترش آن را پدید می آورند در واقع سکونتگاههای غرر سمی بیشتر به خاطر شهری شدن فقر بروز می کند. فقر هم صرفاً مادی و اقتصادی ن یست، بلکه ابعاد فقر شامل بهداشت، اشتغال و درآمد، آموزش، امنیت و همچنین مشارکت اقشار و گروه های کم درآمد در برنامه ریز نیز می باشد این موضوع خاص کشور مانیست بنحوی که در حال حاضر 42% جمعیت کشورهای جهان سوم یا در حال توسعه در همین سکونتگاه های زندگی می کنند بر اساس گزارش سازمان ملل سکونتگاه های غیررسمی (حاشیه نشینی) چالش اصلی هزار و سوم معرفی شده است. در این پژوهش با بهره گیری از ضوابط و مقررات شهرسازی و توجه به ضعف ها و قوت های موجود در این سکونتگاه ها با استفاده از مدل سوات (SWOT) در تلاش به ارائه راهکارها و راهبردهایی به منظور برون رفت از وضع موجود و توانمندسازی و ساماندهی و آمایش محلات مورد مطالعه در جنوبغرب تهران (اسلامشهر و چهاردانگه) را مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. در این مقوله نقش برنامه ریزان شهری و مدیریت شهری می تواند کمک شایانی در ساماندهی و عدم سرایت به سایر فضاهای شهری ایفا نماید و با فراغ بال در برنامه ریزیهای بلند مدت و با چشم انداز به آینده از برنامه ریزی های آمایشی بهره برد.

کلیدواژه ها:

مقررات شهرسازی ، سکونتگاههای غیررسمی ، منطقه جنوب غرب تهران

نویسندگان

سعید کامیابی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

فرزاد رنجبر

کارشناس ارشد رشته برنامه ریزی آمایش سرزمین دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - ایراندوست، کیومرث _ سکونتگاههای غیررسمی و اسطوره حاشیه نشینی، ...
  • - کاظمیان، غلامرضا، شناخت و ارزیابی اسکان غیررسمی در قوانین ...
  • - کارگر، بهمن، حاشیه نشینی و امنیت _ دانشکده علوم ...
  • -محمدی، علیرضا، ظرفیت سازی اجتماع محور پشتوانه ساماندهی س کونتگاههای ...
  • _ مشکینی، ابوالفضل و حیدری _ تقی و درخشان، مهدی، ... [مقاله کنفرانسی]
  • اولسن هماسس عملی حغر افما.سهر ساز ی و نو سعه ...
  • -هاروی، دیوید (1376) : _ عدالت اجتماعی - مححح شهر، ...
  • - تودارو، مایکل (1367 : مهاجرت داخلی در کشورهای درحال ...
  • -طهموری، علی و حسن رضوی، سروناز، برنامه ریزی منطقه‌ای موثردر ...
  • -محمدی، علیرضا _ ظرفیت سازی اجتماع محور پشتوانه سامانده هی ...
  • - پاتر رابرت _ ب‌وسلی لویدایونز (1384، شهر در جهان ...
  • -huchzermey, marie&karl, aly, 'iformal settlements a perpetual challenge ?opril 2007 ...
  • Park, robert e. (1937), human migration _ marginal mdn, omerican ...
  • Pugh, ce dic(2 003)squatter settlement, their ...
  • Sustainobility, architectural contributions, _ socio -economic roles. In:cites vol.17, on ...
  • نمایش کامل مراجع