برنامه ریزی راهبردی توسعه محلی با تکیه بر قابلیتهای محیطی و مشارکت محلی (نمونه مورد مطالعه: دهستان زنگی آباد روستای شرف آباد کرمان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_0048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1061
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود جمعه پور

دانشیار دانشگاه علامه طباطبائی

کمال الدین مودب

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی توسعه منطقه ای

چکیده

یکی از مسائلی که مسئولان برناه ریزی با آن روبرو هستند توسعه زیاد شهرهای اصلی در مقابل فقدان توسعه شهرهای کوچک و نواحی روستایی می باشد. این مقاله با هدف ارائه یک برناه ریزی راهبردی در زمینه توسعه محلی میکوشد تا با تکیه بر قابلیت های محیطی و مشارکت محلی نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای یک ناحیه را شناسایی و نسبت به ارائه برنامه ریزی محلی در جهت رسیدن به توسعه پایدار اقدام نماید. روش کار در این پژوهش ترکیب از روش ارزیابی مشارکتی و برنامه ریزی استراتژیک است. ناحیه مورد مطالعه دهستان زنگی آباد کرمان است که ابتدا وضع موجود روستاهای زنگی آباد با کمک نرم افزار GIS نقشه های مربوط به شاخص های مختلف از روستاها ارائه شد و سپس از طریق دو روش اسکالوگرام گاتمن و تاکسونومی عددی نسبت به رتبه بندی 23 روستای زنگی آباد از نظر سطح توسعه پرداخته و در نهایت روستای شرف آباد ربه اول را از نظر توسعه و خدمات بدست آورد. در گام بعد به روستای شرف آباد رفته و از طریق تلفیقی از روش ارزیابی سریع روستایی (مشارکت محلی) PRA و برناه ریزی راهبردی و استراتژیک S.W.O.T با هماری مردم محلی مسئولین و ریش سفیدان روستا نسبت به شناخت مشکلات روستا و نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای پیش رو اقدام گ ردید. یافته های بدست آمده حاکی از آنند که بین روستاهای کرمان از نظر توصعه اقتصادی و اجتماعی عدم تعادل شدیدی وجود دارد که در این میان روستاهای شرف آباد، حجت آباد و شاهرخ آباد برخوردار و سایر روستاهای دهستان زنگی آباد (19 روستا) محروم می باشند. پس از ارزیابی های انجام شده اولویت بندی برای اجرای استراتژی ها به این صورت انجام شده که استراتژی تشویق و تقویت تولید ک نندگان روستایی جهت افزایش صادرات پسته و تبدیل روستا به عنوان قطب صادر کننده پسته، بهره گیری از زمین های بایر برای ساخت و توسعه خدمات رفاه عمومی و اعمال ضوابط عدم ساخت و ساز در زمین های کشاورزی دراولویتهای اول اقدامات اجرایی قرار گرفته است که می بایست سیاست های مناسب در راستای اجرای ایناستراتژی ها پیشنهاد شود و اقداماتی که در راستای این راهبردها انجام می شوند، در اولویت قرار گیرند.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی راهبردی، توسعه روستایی، استان کرمان، ارزیابی سریع روستایی، SWOT، برنامه ریزی محلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.