طراحی سیال حفاری پایه آبی با پایداری دمایی و بازیابی بالای شیل ها جهت حفاری چاههای اکتشافی فشار و دما بالا

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین همایش علمی مهندسی مخازن هیدروکربوری و صنایع بالا دستی
  • کد COI اختصاصی: RESERVOIR03_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کوروش طهماسبی

دکتری شرکت سیالات حفاری پارس، تهران، ایران

مجتبی کلهرمحمدی

کارشناسی ارشدشرکت سیالات حفاری پارس، تهران، ایران

شقایق باژدان زاده

کارشناسی ارشدشرکت سیالات حفاری پارس، تهران، ایران

بهمن پیرمرادیان

کارشناسی شرکت سیالات حفاری پارس، تهران، ایران

چکیده

بررسی ها و پژوهش های به عمل آمده نشان می دهد که دستیابی به سیالات پایه آبی فشار و دما بالا (HPHT) به علت محدود شدن استفاده از سیالات پایه روغنی توسط سازمان های حفاظت از محیط زیست جزء موضوعات پژوهشی سال های اخیر در دنیا و از جمله ایران است. فرمولاسیون های سیال حفاری پایه آبی پایدار در فشار و دمای بالا، با قابلیت بالای بازیابی شیل ها (Shale Recovery) در محدوده وزنی kg/m3 2160-1152 (ppg 18-6/9)، به عنوان جایگزینی مناسب و قابل رقابت با سیال پایه روغنی طراحی و بهینه سازی شد. خواص رئولوژی و افت صافی فشار و دما بالای سیالات بهینه شده پس از رول شدن در دمای ̊C163 ( ̊F325) بررسی شد و نتایج مطلوبی بدست آمد. در این فرمولاسیون ها ترکیبی از کو- پلیمرهای سنتزی جدید پایدار در دمای بالا مورد استفاده قرار گرفت. نقطه واروی (Yield Point) مطلوب برای هر وزن پس از زمان رول شدن 8 ساعته در دمای مذکور و نیز افت صافی فشار و دمای بالا کمتر از ml/30 min16، برای سیالات بهینه شده بدست آمد. اثر آلودگی های ورودی به سیال شامل آب دریا، خاک رس، سیمان و آب سازند در دمای بالا بررسی و مورد قبول واقع شد. همچنین تست بازیابی شیل مطابق با استاندارد موسسه نفت آمریکا (API) بر روی فرمولاسیون های بهینه انجام شد و نتیجه بالای 90% (قابل مقایسه با سیال پایه روغنی) بدست آمد. سیالات پایه آبی دما بالای فرموله شده در وزن های مختلف، از نقطه نظر فنی، عملیاتی، اقتصادی و زیست محیطی قابل رقابت با سیالات پایه روغنی که تاکنون مورد استفاده قرار گرفته اند می باشد

کلیدواژه ها

سیال حفاری پایه آبی، فشار و دمای بالا ، بازیابی شیل، پلیمر سنتزی، ارزیابی آلودگی ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.