آفات قرنطینه ای، تهدیدی بر تنوع زیستی و تولیدات داخلی کشور

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و پدافند زیستی
  • کد COI اختصاصی: ECONF01_633
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4911
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا نعمتی

کارشناس دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست

مونا سمیعی

کارشناس دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست

شهاب الدین منتظمی

مدیر کل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست

چکیده

آفات قرنطینه ای به آفاتی گفته می شود که بسیار خسارت زا بوده و از کشورها یا مناطق دیگر به کشور یا منطقه ای جدید وارد شده و خسارت بالایی را به وجود می آورند. برنج، سیب زمینی و مرکبات از محصولات مهم کشور ما می باشند که به ترتیب سه آفت قرنطینه ای مهم کرم ساقه خوار برنج Chilo suppressalis Walker ، سوسک کلرادو Leptinotarsa decemlineata (Say) و شپشک استرالیایی . Icerya purchasi Mask روی این محصولات خسارت بالایی به وجود آورده اند. آفات قرنطینه ای از جنبه های مختلف به محل مقصد خسارت وارد می کنند. با ورود این آفات به منطقه جدید به علت غیربومی بودن در آن منطقه، با فقدان دشمن طبیعی روبرو شده، به سرعت رشد و تکثیر یافته و طغیان می کنند. این آفات همچنین با تغذیه از کل منابع غذایی، سبب کاهش جمعیت یا حذف آفات بومی ضعیف تر بنیچه(Guild) خود می شوند. به دلیل سم پاشی های بی رویه برای کنترل این آفات، حشرات مفید و دشمنان طبیعی نیز از بین رفته و موجب طغیان آفات ضعیف می شوند. در نتیجه این آفات موجب کاهش تنوع زیستی منطقه نیز می شوند. لذا برای جلو و کنترل خسارت این آفات باید سیستم هایی برای جلوگیری از ورود آفات قرنطینه ای به کشور یا منطقه مورد نظر وجود داشته باشد و اقداماتقرنطینه ای با جدیت اعمال شود.

کلیدواژه ها

آفات قرنطینه ای، تنوع زیستی، کرم ساقه خوار برنج، سوسک کلرادو، شپشک استرالیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.