بررسی وضعیت زیست محیطی رودخانه عباسا در استان مازندران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و پدافند زیستی
  • کد COI اختصاصی: ECONF01_231
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ربابه وجدی

دانش آموخته مهندسی برق موسسه آموزش عالی علامه محدث نوری

سیدمهدی حسینی

دانشجوی آلودگی های محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس

سیداحمد حسینی

دانش آموخته حقوق موسسه آموزش عالی علامه محدث نوری

محمدصادق فیاضی

دانشجوی مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور

چکیده

آب از عوامل مهم زندگی انسان، گیاهان و جانوران می باشد که رودخانه ها یکی از مهم ترین اشکال آب مفید و قابل استفاده و در دسترس بر روی زمین هستند. رودخانه ها بر طیف گسترده ای از حشرات آبزی، ماهیان، پرندگان آبزی یا کنارآبزی و پستانداران زیستگاه و یژه ای به شمار می رود. روابط اکولوژیک بین آنها به گونه ای است که بقاء یکدیگر را تضمین می نمایند. همچنین رودخانه ها از دیرباز مورد توجه جوامع بشری بوده اند و در اساس زندگی و شکل گیری جوامع انسانی و تمدن های بشری بسیار موثر واقع شده اند. ولی توسعه روزافزون جمعیت و بهره برداری از منابع منجر به آلودگی این اکوسیستم آبی ارزشمند گردیده و حیات آن و موجودات زنده وابسته به آن را در معرض خطر قرار داده است. در قرن حاضر، حفاظت سیستم حیاتی رودخانه از اهداف اصلی ساماندهی رودخانه ها در توسعه پایدار منابع آب به شمار می آید. رودخانه عباسا یکی از مهم ترین رودخانه های بخش مرکزی استان مازندران در شهرستان نور است که به شدت در معرض خطر نابودی قرار گرفته است. مهم ترین این عوامل تهدید، پساب اراضی کشاورزی، افزایش جمعیت و توسعه و استقرار اماکن مسکونی در حریم رودخانه، آلودگی های ناشی از تخلیه مستقیم پساب و دفع زباله های خانگی، برداشت از شن و ماسه بستر رودخانه، گل های حاشیه رودخانه و همچنین پوشش گیاهی حوضه های آبخیز آن به شمار می آیند، که هریک به نوعی در دگرگونی محیط زیست رودخانه عباسا موثر هستند. مجموعه موارد مذکور نشان می دهد که ارزش زیستگاهی رودخانه عباسا بسیار کاهش یافته است. از طرفی دیگر آلودگی رودخانه عباسا به عنوان رود منتهی به دریای خزر، سهمی هرچند کوچک بر آلودگی خزر نیز دارد. بنابراین پایش آلاینده ها و منابعشان جهت جلوگیری از ورود آنها به خصوص در حریم رودخانه عباسا امری ضروری است. بدین منظور پیشنهاداتی به منظور راهکارهای موثر در جلوگیری و کاهش آلاینده های منطقه مورد مطالعه ارایه شده است.

کلیدواژه ها

آلاینده های آب، رودخانه عباسا، استان مازندران، وضعیت زیست محیطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.