حفاظت از زیستگاه ها و مناطق حفاظت شده

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و پدافند زیستی
  • کد COI اختصاصی: ECONF01_079
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 19542
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده حسن پور علیخان قلعه

دانشجوی کارشناسی رشته جنگلداری شهری

چکیده

گاندی: کره زمین به قدر کافی برکت دارد که نیاز هر انسان را پاسخ گوید، اما نه ازمندی هر انسان را. سیماهای طبیعی سرزمین زیستگاه ها را در بر می گیرند و از بین رفتن و قطعه قطعه شدن زیستگاه ها، دو تهدید مهم برای تنوع زیستی به شمار می روند. منظور از تنوع زیستی نیز، درجه تنوع موجودات زنده منطقه ای مشخص است که می تواند در سطوح مختلف ژنتیکی، گونه ای و اکوسیستمی مورد بررسی قرار گیرد. پوشش گیاهی منطقه، اجتماعی از گونه های گیاهی است که از نظر زیستی تا حد زیادی به روش فراوانی یا چیرگی نسبی بزرگترین و برجسته ترین گیاهان مربوط می شود. تاریخ تکامل بشر در اصل تحت تاثیر پوشش گیاهی قرار داشته است. جنگل ها نقش مهمی در ذخیره آب، جلوگیری از فرسایش و رانش زمین و بروز سیل ، تلطیف هوا، تامین اکسیژن، جذب گردوغبار و ایجاد فضای مناسب و مفرح برای مردم و جانداران دارد و به این دلیل است که کارشناسان و طرفداران حفاظت محیط زیست مرتبا اهمیت حفظ جنگل و مراتع را به مردم گوشزد و نسبت به تهدیداتی که متوجه آن است هشدار می دهند و شعار ( نگذارید بمیرد جنگل که جهان خواهد مرد) را تکرار می کند. حفاظت از محیط زیست بخشی جدانشدنی از توسعه پایدار است. ضرورت ایجاد یک حوزه وسیع ژنتیکی جانوری ، گیاهی، پلاسمای میکروبی زنده برای توسعه پایدار کاملا احساس می شود. تکنولوژی زیستی یکی از ابزارهای متعددی است که می تواند نقش مهمی در حمایت از احیای اکوسیستم های منقرض شده ومناظر از میان رفته ایفا کند. این مهم را می توان از طریق توسعه تکنیک های جنگلداری و جنگلکاری حفظ پلاسمای میکروبی و کاشت گونه های جدید گیاهی محقق ساخت. مناطق تحت حفاظت نیز به عنوان نوعی الگوی کاربری زمین در فرایند برنامه ریزی زیست محیطی تعیین شده و اگرچه از هر گونه بهره برداری فیریکی کنار گذاشته شده اند یا استفاده از آنها به طور مشروط صورت می گیرد اهمیت آنها کمتر از ارزش های سایر کاربری ها نیست. زیرا این مناطق پشتوانه حمایتی بسیار حیاتی برای بسیاری از زمینه ها از جمله حفظ تنوع زیستی و به طریق اولی توسعه پایدار کشاورزی به شمار می روند. یکی از اساسی ترین اقدامات به دنبال برنامه ریزی های حفاظتی در مناطق حفاظت شده، شناخت منابع زیستی پایه مانند فلور و پوشش گیاهی است. تنوع گونه ای از مفاهیم بوم شناختی پیچیده محسوب می شود. دلیل تغییر در تنوع گونه ای و سازکارهای اداره کننده این تغییر، به عنوان یک سوال برجسته اکولوژیکی مطرح بوده است. حفاظت از تنوع زیستی، هدف غایی مدیریت منابع طبیعی است.

کلیدواژه ها

تنوع زیستی، توسعه پایدار، منطقه حفاظت شده، جمعیت، جنگل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.