بررسی و تحلیل شاخص توسعه انسانی (HDI) در شهرستان های استان کردستان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری، مرمت، شهرسازی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARUES01_291
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1084
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه احمدی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستائی، دانشگاه خوارزمی

علی امرائی

عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر و معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه علمی کاربردی میراث بیستون، کرمانشاه

اعظم مرادی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری

رضا کوهستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد

چکیده

مناطق مختلف یک کشورعموماً از سطح توسعه یافتگی برابر برخوردار نمی باشد. در برنامه ریزی منطقه ای، بررسی و شناخت وضعیت سطوح مختلف جغرافیایی، قابلیت و تنگناهای آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. امروزه آگاهی از نقاط قوت، ضعف نواحی جهت ارائه طرح ها، برنامه ها و سیاست گذاری ها ضروری است. در این راستا استفاده از شاخص های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بهداشتی و ... می تواند معیاری مناسب برای تعیین جایگاه نواحی از نظر شاخص توسعه انسانی باشد. روش بررسی: این پژوهش از نوع تحلیلی – توصیفی بوده و شیوه جمع آوری اطلاعات، بر اساس بهره گیری از نتایج سرشماری 1385 می باشد. در نهایت با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و انجام تجزیه تحلیل های فضایی همانند Index Overlay و منطق بولین (Boolean Model) موجود در محیط (GIS) به تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان کردستان با استفاده از شاخص توسعه انسانی پرداخته شده است. یافته ها: بر اساس یافته های به دست آمده در شاخص توسعه انسانی و مدل بولین، شهرستان سنندج با ضریب توسعه یافتگی 81% به عنوان برخوردارترین و شهرستان دیواندره با ضریب توسعه یافتگی 14% به عنوان محروم ترین شهرستان در استان کردستان شناسایی شدند. شهرستان سقز نیمه برخوردار و شهرستان های قروه، بیجار، مریوان، کامیاران، بانه و سروآباد به ترتیب اولویت به عنوان محروم ترین شهرستان های استان کردستان شناسایی شدند. نتیجه گیری: نتایج تحقیق نشان می دهد که بر اساس شاخص های مختلف در توسعه انسانی، رتبه و سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان کردستان متفاوت بوده که این مسئله بیانگر نوعی عدم تجانس و ناهماهنگی در سطح توسعه یافتگی این شهرستان ها می باشد.

کلیدواژه ها

توسعه یافتگی، شاخص توسعه انسانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل بولین، استان کردستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.