سرمایش طبیعی بادگیر، خرد گذشته معماری ایرانی، معماری پایدار امروز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری، مرمت، شهرسازی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARUES01_227
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1069
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیررضا خاوریان گرمسیر

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه یزد، یزد

حسین دهقانی تفتی

دانشجوی معماری دانشگاه آزاد اسلامی تفت، یزد

سید محمد زارع

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور و مدرس دانشگاه

مجتبی فلاح تفتی

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران، دانشگاه آزاد اسلامی تفت، یزد

چکیده

پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی بادگیر به عنوان نمونه ای از خردپیشینیان به دنبال ارزیابی این سازه معماری سنتی با تاکید بر معماری پایدار می باشد. رویکرد حاکم بر فضای این پژوهش توصیفی می باشد و جهت جمع آوری اطلاعات از شیوه کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. در فرایند انجام این پژوهش درگام نخست با مراجعه به منابع مکتوب و کتابخانه ای شاخصه ها و اصول یک بنای پایدار از قبیل هماهنگی با اقلیم، حفظ انرژی، برآوردن نیاز ساکنان، هماهنگی با سایت، کل گرایی و کاهش استفاده از منابع جدید استخراج گردیدند. سپس به ارزیابی و بررسی بادگیر پرداخته شد و تاریخچه و نحوه کار آن و نقش آن در ساختمان ها و شهرهای سنتی مطالعه شد. در نهایت بدین نتیجه رسیده شد که ساخت بادگیر چیزی شبیه آنچه که در گذشته مورد استفاده قرار می گرفته است صحیح نمی باشد چرا که نباید ساخت دوباره بناهایی به شکل آثار معماری سنتی را با ساخت معماری باهویت یکی دانست، و معماری سنتی مطابق با نیازهای دوران سنتی بوده است و ساخت دوباره آن ها در زمان حال، با مقتضیات دوران معاصر هماهنگ نخواهد بود. از این رو در راستای تطبیق معماری سنتی بادگیر با معماری و شهرسازی نوین پیشنهاداتی از قبیل: درنظر گرفته مقتضیات زمان حال در طراحی بادگیر در ساختمان ها، همگام سازی بادگیر با فناوری ها و پیشرفت های نوین، مطالعه دقیق و کارشناسانه بادگیر از دیدگاه علوم مختلفی همچون معماری، مکانیک، عمران، شهرسازی، اقلیم شناسی و ...، عدم تقلید غیراصولی و غیرفنی از معماری سنتی مثل بادگیر، طرایح بادگیری نمونه و الگو با استفاده از مصالح ساختمانی جدید، بهره گیری از الگوی معماری سنتی در معماری نوین، توجه به عوامل اقلیمی در ساخت معماری نوین، توجه به سایر انرژی های پاک در طراحی ساختمان ها و شهرها، توجه به هویت در منظر و معماری شهرهای کنونی ارائه شد.

کلیدواژه ها

بادگیر، معماری سنتی ایرانی، معماری پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.