بازنگری جایگاه فضاهای عمومی شهری در توسعه پایدار شهری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری، مرمت، شهرسازی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARUES01_178
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 759
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شهبازی رز

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

سعید خسروی اندلیبی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

چکیده

سیر تحولی معماری هر دوره از تاریخ بشری متناسب با نیازهای گوناگون بشری دچار تغییر و تحول متعددی بوده است. معماری متمایز هر بخش از جهان در مسیر تکاملی خود متاثر از عوامل گوناگون مانند فرهنگ، اقلیم، نگرش متفاوت مردم به محیط پیرامون خود بوده است. جایگاه برجسته ی عناصر معماری در فضاهای شهری شاید به این دلیل می باشد که این عناصر در قالب بناها، المانهای شهری ... بدون واسطه در معرض قضاوت عام قرار دارند و ویژگی بیان شده عناصر معماری باعث تاثیرگذاری به میزان زیاد این عوامل در کیفیت زیستی ساکنان پیرامون خود شده است. از دریچه ای دیگر عناصر شهری پس از مدتی که جایگاه و مقبولیت خود را در اذهان بینندگان خود پیدا نمودند به عنوان عنصری عمل می کنند که تداعی کننده فرهنگ و دیدگاه خاصی هستند که به هنگام خلق آن در مراحل طراحی و خلق اثر توسط طراحان مورد استفاده قرار گرفته اند. از جمله عناصر توسعه فضاهای شهری فضاهای عمومی از قبیل میادین، پارکها، معابر ... هستند که جنبه ی اشتراکی بالایی در خدمات دهی به عموم را دارند و فضاهای یاد شده مقام حساس تری در کیفیت توسعه ی فضاهای شهری و متعاقب آن میزان رضایت عموم را دربر می گیرد. اگر از این زاویه به ایجاد فضاهای عمومی شهری بنگریم که فضاهای طراحی و خلق شده بایستی در مواجه با سلایق و دیدگاههای متعدد و متنوع مردم در معرض قضاوت و خدمات دهی قرار گیرد و در این بین خدمات قابل قبول در میان عموم را فراهم آورد اهمیت بسیار بالای موضوع ذکر شده قابل لمس خواهد بود. در این پژوهش سعی شده با بررسی مصادیقی موفق از فضاهای عمومی شهری در سطح دنیا که سعی می شود از نقاطی از جهان انتخاب شود که دارای تنوع فرهنگی نسبت به یکدیگر باشند به برخی از عوامل تاثیرگذار در شکل گیری و طراحی این تیپ فضاها در توسعه پایدار شهری دست یافته شود. تعداد 10 فضای عمومی موفق از شهرهای جهان در این تحقیق مورد بررسی قرار می گیرند، نتایج حاصل از این روند در جداولی به شکل ملموس تدوین می شود. امید می رود با انجام پژوهش هایی با محوریت موضوع حاضر گامهایی موثر در بهبود کیفی فضاهای عمومی شهری برداشته شود.

کلیدواژه ها

جایگاه، فضاهای عمومی، توسعه، پایدار، شهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.