جایگاه فرهنگ در حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی جهت دستیابی به توسعه پایدار در ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری، مرمت، شهرسازی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARUES01_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید حیدری مکرر

استادیارجغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زابل

زهرا محبی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زابل

چکیده

اگر توسعه پایدار را رویکردی بدانیم که بر اساس برنامه ای تدوین میشود تا به اهداف مورد نظرش دست یابد، در این روند دو عامل اصلی ایفای نقش میکنند: یکی انسان است که می خواهد برنامه را اجرا کند و دیگری علمی که باید بر اساس آن عمل شود. بنابراین، برای وصول به توسعه ی پایدار، اولین شرط؛ وجود انسان های پایداری است که بر اساس علم پایدار برنامه ریزی و عمل کنند. در این میان بسط فرهنگ زیست محیطی در میان اقشار مختلف از جمله دغدغه های اصلی محسوب میشود. حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی دارای اهمیت فوق العاده ای میباشد. امروزه محیط زیست مناطق مختلف کشورمان به علت استفاده از سموم و کودهای شیمیایی، قطع درختان و تخریب جنگلها، رها کردن زباله ها در محیط و نبود مراکز دفن زباله و ... با تهدیداتی از جمله انقراض گونه های گیاهی و جانوری، فرسایش خاک، افزایش آلودگی زیست محیطی، تخریب مناطق حفاظت شده و ... مواجه اند و از آنجا که انسان به محیط زیست نیاز دارد و نیازهای اولیه و اساسی خود را از آن به دست می آورد لازم است به نتیجه عملکرد خود آگاه باشد و این آگاهی را برای برنامه ریزی و مدیریت خردمندانه به منظور حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست به کار بندد. یکی از مقاصد کلی جهت حفظ منابع و به طور کلی محیط زیست در برابر تخریب و از بین رفتن توجه به فرهنگ است. شاید انسان هیچ وقت مثل امروز به فکر جبران خساراتی که به محیط زیست و سیاره زمین وارد ساخته و همچنین حفاظت و مراقبت از منابع طبیعی و حیات موجو دبر روی این کره خاکی نیفتاده باشد. بنابراین در این مقاله به ارزیابی موارد مرتبط با توسعه پایدار ، محیط زیست و همچنین فرهنگ استفاده از آن پرداخته میشود. از آنجایی که هدف، بررسی نقش فرهنگ در حفاظت از محیطزیست و منابع طبیعی در توسعه پایدار میباشد از روش توصیفی استفاده گردیده است.

کلیدواژه ها

فرهنگ، محیط زیست، منابع طبیعی، توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.