ارزیابی واکنش صفات رنگ دانه ژنوتیپهای گندم به تنش گرما در شرایط آب و هوایی اهواز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: ششمین همایش یافته های پژوهشی کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: RCANR06_402
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 569
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه عباسیان

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی شهید چمران اهواز

محمدرضا سیاهپوش

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

امیر سیاهپوش

استادیار دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

چکیده

با توجه نقش کلیدی گندم در تغذیه و سلامتی انسان، همواره یافتن صفات مطلوب به منظور طبقه‌بندی و تفکیک ژنوتیپ‌های گندم یکی از اهداف مهم به نژادگران و متخصصین زراعت می‌باشد. به منظور بررسی واکنش رنگ دانه ژنوتیپ‌های گندم به تنش گرما، آزمایشی مزرعه ای طی دو سال زراعی 91-1389 و 91-1390 در اهواز به صورت تجزیه مرکب با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار شامل دو تاریخ کاشت نرمال و تأخیری با 11 ژنوتیپ گندم اجرا گردید. شاخص‌های درجه روشنی، قرمزی، زردی، رنگ و زاویه رنگ دانه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس در مکان‌های مختلف به طور جداگانه و نیز تجزیه مرکب برای تمامی شاخص‌های رنگ دانه بیانگر تفاوت ژنوتیپ‌های گندم از نظر صفات رنگ دانه در شرایط محیطی یکسان است. براساس تجزیه مرکب با کشت در سال‌های مختلف صفات رنگ دانه در ژنوتیپ‌‌های مختلف ثابت است. معنی‌دار شدن اثر متقابل سه جانبه ژنوتیپ‌ در مکان در سال برای صفات درججه قرمزی دانه و رنگ دانه حاکی از ناپایداری این صفات در ژنوتیپ‌های مختلف با کشت در سال و مکان متفاوت بود. بررسی همبستگی میان صفات رنگ دانه نشان داد که هرچه زاویه رنگ بیش‌تر، دانه قرمزتر و از درجه روشنی کم‌تری برخوردار بوده و نیز هرچه دانه زردتر باشد از میزان رنگ بالاتری برخوردار استکلاستربندی ژنوتیپ‌ها براساس صفات رنگ نشان داد که تمامی ژنوتیپ‌ها در دو گروه دانه‌های تیره شامل ژنوتیپ های یاواروس، اترک، نیک‌نژاد و مانتانا با کم‌ترین درجات روشنی و زردی، بیشترین درجه‌ی قرمز دانه و گروه دانه‌های روشن شامل بقیه ژنوتیپ‌ها بیش‌ترین درجه روشنی و زردی و کم‌ترین درجه قرمزی دانه قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.