برنامهریزی ریسک محور برای کاربری اراضی در اطراف تأسیسات پرخطر
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: کنفرانس ملی مدیریت بحران و HSE در شریان های حیاتی، صنایع و مدیریت شهری
- کد COI اختصاصی: DMHSE01_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 900
نویسندگان
کارشناس ارشد، مدرس دانشگاه، رییس مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
دکتر، رییس HSE، مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت
دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش محیط زیست
کارشناس ارشد، مدرس دانشگاه، رییس گروه مقاوم سازی و بازسازی پژوهشکده سوانح طبیعی
چکیده
برنامهریزی ریسک محور کاربری اراضی یک روش علمی و عملیاتی است که در دهههای اخیر به ویژه توسط کشورهای اروپایی مطرح شده و مورد استفاده قرار گرفته است. ضمناً با توجه به اینکه برنامهریزی کاربری اراضی از ابزارهایی نظیر طرحهای رسمی، مقررات و استانداردها و ارزیابی اثرات زیستمحیطی، برای کنترل کاربری اراضی در اطراف تأسیسات پرخطر استفاده میکند، در این مقاله سعی شده تا نحوه استفاده از ارزیابی ریسک در ابزارهای برنامهریزی و کنترل کاربری اراضی (طرحهای رسمی، پهنههای میانگیر و عملکردی و ارزیابی اثرات زیستمحیطی) در اطراف تأسیسات پرخطر مورد بررسی قرار گیرد. این بررسی در سه سناریوی معمول برای همجواری تأسیسات پرخطر با سایر کاربریها یعنی برنامهریزی و کنترل کاربری اراضی برای فعالیتهای صنعتی جدید، برنامهریزی و کنترل کاربری اراضی در نزدیکی فعالیتهای صنعتی و برنامهریزی و کنترل کاربری اراضی در نواحی ساخته شده انجام گردید و نتیجه کلی نشان داد که در حالت ایدهآل، ارزیابی کمٌی ریسک باید برای هر سه نوع اسباب کنترل و برنامهریزی (طرحهای رسمی، استانداردها و مقررات و ارزیابی اثرات) استفاده شود، ولی نحوه مداخله ارزیابی ریسک در هر سناریو، با توجه به فرایند جاری در هر کشور برای برنامهریزی کاربری اراضی و تناسب استفاده از ابزارهای سه گانه در برنامهریزی کاربری اراضی، متفاوت خواهد بود. این مطالعه پیشنهاد میکند ارزیابی ریسک به برنامهریزی و کنترل کاربری اراضی پیرامون تأسیسات پرخطر در سناریوهای مختلف استقرار تأسیسات پرخطر، توسعه سایر کاربریها در اطراف تأسیسات پرخطر و بهسازی همجواریهای موجود کاربریها با تأسیسات پرخطر وارد شود.کلیدواژه ها
برنامهریزی کاربری اراضی، ریسک، تأسیسات پرخطراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.