بررسی اثر تنش شوری بر جوانه‌زنی و رشد گیاهچه مارتیغال

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی علوم و فنون کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: CAST01_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 906
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه بابارئیسی

دانش آموخته کارشناسی گیاهان دارویی، گروه گیاهان دارویی، دانشگاه علمی کاربردی جهاد کشاورزی،همدان، ایران

محسن رجبی

مدرس، کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، گروه گیاهان دارویی، دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاد کشاورزی، همدان

چکیده

شوری آب و خاک از مشکلات در حال افزایش جهان است که سطح وسیعی از کشور ما را در بر می‌گیرد . با توجه به روند افزایشی اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی، شناسایی گیاهان دارویی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. مرحله جوانه‌زنی گیاهان یکی از مراحل مهم دوره رشدی آن‌هااست که اغلب تحت تأثیر تنش‌های محیطی بویژه شوری و خشکی قرار می‌گیرد. مارتیغال با نام علمی silybum marianum گیاهی است یکساله و از ارزش دارویی بسیار بالایی برخوردار است. و یکی از موثرترین گیاهان در درمان بیماری‌های کبدی و یا انواع هیپاتیت می‌باشد. به منظور بررسی جوانه‌زنی و رشد گیاهچه مارتیغال تحت تأثیر تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت که فاکتور اول شامل نمک‌های NaCI,ZnSo4 و فاکتور دوم شامل غلظت محلول‌های نمکی (0، 50، 100، 150 و 200 میلی‌مولار) بود نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری طول ریشه‌چه و طول ساقه‌چه و همین‌طور درصد جوانه‌زنی و سرعت جوانه‌زنی کاهش یافت. اثر نمک‌ها روی طول ریشه‌چه تفاوت معنی‌‌داری نشان داد. اثر نممک‌ها و اثر متقابل نمک × غلظت نیز تفاوت معنی‌داری در طول ساقه چه نشان دادند. اختلاف معنی‌داری در بین تیمار غلظت و نوع نمک و اثر متقابل آن‌ها از لحاظ وزن خشک ریشه‌چه مشاهده نشد. با افزایش غلظت نمک ZnSo4 این متغیر روند نزولی نشان داد در حالی نمک NaCi تغییرات ثابتی بروز داد.

کلیدواژه ها

تنش شوری، جوانه‌زنی، گیاهچه، مارتیغال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.