ماهیتناپایداری در سازندهای شیلی و ارائه راهکار مناسب

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی مهندسی نفت
  • کد COI اختصاصی: IPEC03_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 591
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید سجادیان

محمد سلیمانی

سیدصالح هندی

عزت ا... کاظم زاده

چکیده

ناپایداری سازندهای حاوی شیل سبب بسیاری از پیچیده ترین مشکلات در صنعت حفاری چاههای نفت و گاز است. این مشکل، یکی از اصلیترین چالش در صنعت حفاری بوده و بخش عظیمی از هزینه و زمان غیر تولیدی را شامل میشود. شیلها نزدیک 75 درصد سازند های حفاریشده و 90 درصد ناپایداری حفره چاه را شامل میشوند. برطبق مطالعات انجام شده، هزینه رویدادهای مرتبط با ناپایداری چاه بیش از 10 % هزینه حفاری یک چاه باشد. از شرایط گیر کردنرشته لوله حفاری که می تواند به علت مکانیسمهای ضخیم شدن پاره ای دیواره چاه رخ دهد تا در شرایط خاص به از دست دادن کامل چاه منتج گردد. از جمله مشکلات عملیاتی در سازند هایحاوی شیل میتوان به حجم وسیع کندههای حفاری، تمیز نمودن چاه، کاهش سرعت در فضای حلقوی به علت عریض شدن دیواره چاه، گیر کردن رشته حفاری اشاره نمود. از اینرو برایجلوگیری از مشکلات ناشی از سازندهای شیلی و بر طرف نمودن آنها لزوم شناخت و بررسی ویژگیهای سازند، تغییر و تحولات پدید آمده در اثر واکنشهای متقابل سنگ و سیال حفاری و همچنین خواص گل حفاری ضروری به نظر میآید. در این مطالعه ابتدا به بررسی عوامل ناپایداری مؤثر در ساختار شیل، پرداخته و سپس راهکارهایی برای پایداری در شیل ارائه گردیده است

کلیدواژه ها

سازندهای شیلی، ناپایداری دیواره چاه، سیال حفاری پایه سیلیکاتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.