پهنه‌بندی و بررسی تغییرات تراز آب زیرزمینی (مطالعه موردی: حوضه آبخیز خضرآباد اشکذر)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کاربرد علوم و فناوریهای نوین در کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: MYBOOD01_152
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 856
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا نوجوان

استادیار گروه ارشد ژئومرفولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد میبد

محمد حسن زاده نفوتی

استادیار گروه آبخیزداری دانشگاه آزاد میبد

علی المدرسی

عضو هیئت علمی دانشکده عمران گروه سنجش از دور و GIS دانشگاه آزاد میبد

محمدرضا آخوندی

دانشجوی کارشنای ارشد مهندسی آبخیزداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد

چکیده

در حال حاضر منابع آب زیرزمینی دشت خضراباد باافت مستمر سطح آب‌های زیرزمینی روبه رو است. لذا این تحقیق با هدف بررسی تغییرات تراز سطح آب زیرزمینی و پهنه‌بندی سطح ایستایی در این حوزه ابخیز با استفاده از نرم‌افزار ArcGIS و مقایسه نتایج به دست آمده در دوره زمانی انجام گرفت. نتایج این بررسی حاکی از این مطلب استکه میزان افت کلی ابخوان باتوجه به دوره 10ساله موجود 1391-1382 عدد 51/0 متر در هر سال می‌باشد که این مطلب نشان‌دهنده عدم مدیریت منابع آبی موجود در حوزه خضرآباد است. با توجه به کمبود تعدد چاه‌های پیزومتری و از سوی دیگر وسعت بالای محدوده موجود، نیاز به میانیابی تراز آب زیرزمینی در نقاط فاقد اطلاعات می‌باشد. به منظور انجام عملیات میانیابی از تکنیک‌های زمین آماری استفاده گردید . در سال 81 تراز غالب عمق آب زیرزمینی تراز 50-30 مترمی‌باشد و تراز بیشتر از 50 متر که نشانه برداشت بیش از حد از سفره است در قسمت‌هآی مرکزی و قسمت‌هایی از جنوب یافت می‌شود اما این وضعیت در سال 91 تغییر یافته است. به گونه‌ای که تراز 50 متر علاوه بر قسمت‌های مرکزی، نواحی بیشتری از قسمت‌های جنوب و حتی قسمت‌هایی از شرق و جنوب شرق را نیز فراگرفته است. تغییر وست تراز 30-15 متر در محدوده حوزه بیش از سایر ترازهاست. به گونه‌ای که این تراز در سال 1382 تنها در قسمت‌های غربی حوزه دیده می‌شود در حالی که در سال 1392 وضعیت آن بهتر شده و به سمت نواحی جنوب غربی حوزه تمایل یافته است. این مطلب حاکی از کاهش برداشت از سفره در این نواحی در ططی دوره مورد نظر است. مهمترین دلیل آن کوهستانی بودن این نواحی و محدودیت برداشت آن طی این سالهاست.

کلیدواژه ها

زمین آمار، افت سطح آب زیرزمینی، مدیریت منابع آب، آبخوان، خضرآباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.