بررسی تنوع ژنتیک برخی از توده های خیارچنبر بومی ایران (Cucumis melo Var flexuosus) به وسیله ی نشانگرهای مرفولوژیک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF01_1014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 599
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس دست رنجی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

عبدالعلی شجاعیان

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس(مسئول مکاتبه)

مسعود ملکی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

فاطمه میرنوری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

تنوع گونه ها و ارقام، یکی از اصول مهم کشاورزی است که به وسیله ی سیستم های متراکم و مدرن کشت، در معرض خطرقرار گرفته است. این مطالعه با هدف شناسایی و جمع آوری توده های بومی خیارچنبر از نقاط مختلف کشور و ارزیابی میزان تنوع ژنتیک آن ها انجام شد. در این تحقیق، 12 توده ی خیارچنبر بومی ایران جمع آوری شده از نقاط مختلف کشور و دریافت شده از بانک ژن گیاهی واقع در کرج از نظر خصوصیات مرفولوژیک مورد مقایسه قرار گرفتند. این توده ها از نظر 40 صفت کیفی و 25 صفت کمی (4 صفت مربوط به برگ،2 صفت مربوط به ساقه،15 صفت مربوط به میوه و 4 صفت مربوط به بذر)بر اساس توصیف نامه ی مؤسسه ی بین المللی منابع ژنتیک گیاهی مورد بررسی قرار گرفتند. برای ارزیابی شباهت ژنتیک میان توده ها از تحلیل خوشه ای و تجزیه ی مؤلفه با استفاده از نرم افزار NTSYSpc.v2.02e و SPSS18 و به روش UPGMA و ضریب تشابه جاکارد (74/.) استفاده شد. به دلیل خوشه بندی بهتر توسط داده های کیفی از این صفات استفاده شد. در نهایت توده ها در 3 خوشه ی متفاوت قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

خیار چنبر، جمع آوری ژرم پلاسم، تنوع ژنتیک، نشانگرهای مرفولوژیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.