بررسی تأثیر تیمارهایی شوری بر جوانه زنی و رشدگیاهچه دو رقم گندم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF01_0447
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا یاری

موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

چکیده

به منظور بررسی تأثیرتیمارهای شوری کلرید سدیم (NaCl) بر جوانه زنی و رشد گیاهچه دو رقم گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی و با چهار تکراردراجرا گردید. فاکتورها شامل دو رقم شیرازو 79 -7 M- و غلظت های شوری مورد آزمایش شامل کلرید سدیم (NaCl) 1/5،1،./5 و 2 درصد بودند، آب مقطر نیز بعنوان تیمار شاهد مورد استفاده قرار گرفت. بیشترین درصد جوانه زنی در آب مقطر(شاهد، صفر) با میانگین 97/75 درصد مشاهده گردید، هر چند بین شاهد و تیمارهای با غلظت 1./.،5/. و 1/5 درصد از نمک کلرید سدیم تفاوت آماری معنی داری مشاهده نگردید، اما با افزایش غلظت شوری به 2درصد، میزان جوانه زنی مقداری کاهش یافت. به طوریکه تنها غلظت 2درصد از NaCl با بقیه تیمارها تفاوت آماری معنی داری داشت. در مقایسه بین ارقام مورد آزمایش در این تحقیق، بیشترین درصد جوانه زنی در رقم M-79-7 با میانگین 96/7 درصد مشاهده گردید.بیشترین طول ساقه چه و گیاهچه در رقم M-79-7 و آب مقطر به دست آمد. همچنین بیشترین طول ریشه چه در رقم شیراز و آب مقطر مشاهده گردید. نتیجه کلی اینکه تیمارهای شوری با غلظت پایین (5/. %،1%،1/5% NaCl) تأثیر منفی بر جوانه زنی ارقام گندم مورد آزمایش نداشته و می توان جهت آبیاری اولیه استفاده نمود و دیگر اینکه با افزایش غلظت شوری تا 1% تجمع ماده خشک در گیاهچه دو رقم مورد آزمایش افزایش یافت، با افزایش شوری تا 1 درصد در دو رقم طول گیاهچه وریشه چه کاهش، اما در غلظت 2% اندکی افزایش یافت و این به شرایط سازگاری دو رقم به شرایط موجود برمی گردد که سیستم رشدی خود را با این شرایط تنظیم نموده اند. بنابراین می توان از این ارقام جهت کاشت در محیط هایی با غلظت پایین (5/. %،1%،1/5% NaCl) استفاده نمود.

کلیدواژه ها

گندم، غلظت شوری، جوانه زنی، رشد گیاهچه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.