کاربرد تصویر برداری فراطیفی ( Hyperspectral imaging) دربررسی کیفیت مواد غذایی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF01_0024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4748
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو سیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز

چکیده

هدف از این مقاله بررسی کیفیت و سلامت موادغذایی با استفاده از تکنیک تصویربرداری فراطیفی است.درحال حاضر بسیاری روش های مرسوم ارزیابی موادغذایی مخرب هستند، بنابراین توسعه ابزارهای غیرمخرب و کارآمد ضروری میباشد. اساس تکنیک تصویربرداری فراطیفی به صورت ترکیبی از تکنیکهای طیف سنجی و تصویربرداری می باشد که در آن عکس هایی در طول موج های مختلف برای تعیین طول موج طیفی کامل از یک نمونه در هر نقطه از تصویر گرفته می شود. سپس این عکس ها با یکدیگرتلفیق شده و یک مکعب فراطیفی سه بعدی را ایجاد می کنند که هر پیکسل طیفی مشخص کننده ی خصوصیات ذاتی نمونه می باشد. در این تکنیک بسته به خصوصیات طیفی ارائه شده توسط مواد موجود درهای فراطیفی استفاده می شود که با بررسی مقالات مختلف نمونه، از روش های مختلفی برای آنالیز دادهدر رابطه با به کاربردن این روش در سنجش کیفیت محصولات این نتیجه حاصل شد که روش آنالیز اختلاف ثانویه نامتقارن به دلیل ساده تربودن و سرعت بالا بر دیگر روش های آنالیز ارجحیت دارد.مزیت این روش غیر مخرب، سریع، اقتصادی، نیاز کم به نیروی انسانی و حذف آلاینده هایی مانند حلال ها و معرف های شیمیایی از روش است، ضمن این که این تکنیک می تواند ارزیابی کمی و کیفی اجزای مختلف نمونه را انجام دهد. همچنین این تکنیک دارای معایبی چون روند محاسباتی پیچیده می باشد.اخیراً این تکنیک در صنایع غذایی برای ارزیابی و بازرسی کیفیت و سلامت به طور موفقیت آمیزی به کار رفته است. این کاربردها شامل ارزیابی کیفیت گوشت، بازرسی اتوماتیک لاشه طیور، تشخیص لهیدگی درسیب، درجه بندی میوه ها، تخمین توزیع قند در محصولات باغی، ارزیابی میزان رسیدگی، تشخیص صدمات در خیارشور می باشند .در کل از آنجایی که تصویربرداری فراطیفی توانایی این را دارد که هم اطلاعات طیفی و هم فضایی را براینمونه های آزمایشی ارائه نماید، می تواند تفاوت های کمی و کیفی مواد غذایی را به طور دقیق مشخصکرده، سبب توصیف بهتر و بهبود نتایج حاصل از ارزیابی کیفیت و سلامت مواد غذایی برای تشخیص زود هنگام فسادمحصولات گردد

کلیدواژه ها

تصویربرداری فراطیفی، Hyperspectral imaging

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.