مطالعه و بررسی بهره‌برداری از شیل‌های گازی با نگرشی ویژه به روش‌های حفاری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس دانشجویی مهندسی معدن ایران
  • کد COI اختصاصی: SMEC09_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 645
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد ملائی

دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکذه معدن، نفت و ژئوفیزیک

رضا قلی زاده نامقی

دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکذه معدن، نفت و ژئوفیزیک

محمد دهجو

دانشگاه بیرجنذ، دانشکذه مهنذسی

چکیده

بعضی از شیل‌های گازی دارای خواص ویژه‌ای هستند که آنها را می‌توان منابع مهم تلقی کرد. شیل‌های سیاه حاوی مواد آلی است که دارای گاز طبیعی و یا نفت هستند. شیل نوعی سنگ رسوبی است که دارای نفوذپذیری بسیار کم می‌باشد و نمی‌توان گاز محبوس در آن را به ارحتی استخراج کرد، برای افزایش تولید، از روش شکست هیدرولیکی و حفاری افقی و یا جهت‌دار می‌توان استفاده کرده که به کمک آنها می‌توان نفوذپذیری و بهره‌برداری از شیل‌های گازی را افزایش داد. در این مقاله به شکست هیدرولیکی و چگونگی اثر آن در بهره‌برداری شیل بررسی شده است. مطالعات انجام شده در این مقاله نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر استفاده کرد که به کمک آنها می‌توان نفوذپذیری و بهره‌برداری از شیل‌های گازی را افزایش داد. در این مقاله به شکست هیدرولیکی و چگونگی اثر آن در بهره‌برداری شیل بررسی شده است. مطالعات انجام شده در این مقاله نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر استفاده از روش‌های حفاری در ایران متداول است و استفاده از شکست هیدرولیکی در ایران چند مرحله در چند میدان انجام شده که با شکست مواجه شده است و به تازگی استفاده از آن در لرستان آغز شده است، با استفاده از روش حفاری افقی و یا جهت‌دار همچنین می‌توان نفوذپذیری و بهره‌برداری از شیل‌های گازی را افزایش داد. این تکنیک‌ها در نیمه اول قرن بیستم ابداع شد اما استفاده صنعتی از آنها برای تولید گاز از سنگ مخزن شیلی تا اواخر قرن بیستم به تعویق افتاد که یکی از دلایل مهم آن قیمت پائین گاز و اقتصادی نبود تولید از آنها بوده است

کلیدواژه ها

شکست هیدرولیکی ، ذخایر متعارف ، ذخایر غیرمتعارف ، گاز شیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.