ضرورت بازسازی بهسازی ونوسازی بافت های شهری باتوجه به اصول پدافندغیرعامل

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی معماری، فرهنگ و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: ACUM01_185
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 845
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیام صفاریان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر

ساسان سوادکوهی فر

مدیرگروه وعضو هیئت علمی دانشکده معماری دانشگاه امام حسین (ع)

چکیده

بسیاری از بافت های قدیمی شهرها به دلایل اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی شکل گرفته و به دلیل آمیختگی نادرست با فرهنگ جدید به تدریج هویت خود را از دست داده است. تغییر نیازهای امروزی بشر در شهرها باعث کنار رفتن برخی از کاربری ها شده است. این رویکرد باعت متروکه شدن برخی از بناها و فضاهای شهری گردیده است. برخی دیگر نیز به دلیل فرسودگی کالبد، مانند گذشته دارای سرزندگی نمی باشند و در نهایت برخی نیز به دلیل از دست رفتن کاربری قبلی و فرسودگی کالبدی رو به نابودی برده اند. در این میان برای بازگرداندن این قبیل بافت ها به فضاهای پویا اقدامات متفاوتی از قبیل بازسازی، نوسازی و بهسازی در آنها صورت می گیرد؛ که هر کدام نیز بسته به آسیب وارده به بنا یا فضا و هدف مورد نظر دارای عملکرد ها و نحوه برخورد متفاوت هستند. همه این اقدامات نهایتا به دنبال ارتقا کیفیت زندگی در شهر ها می باشند؛ اما در صورت بروز حوادث احتمالی مانند زلزله و جنگ تمهیداتی برای مواجهه با آنها، در مبانی نظری این اقدامات یافت نمی شود. پدافند غیر عامل که شامل یک سری از اقدامات پیش گیرانه جهت حمایت از بافت ها، فضاهای شهری و جان مردمانی که در آنها زندگی می کنند؛ امروزه مورد توجه تمام کشورهای جهان بویژه کشورهای توسعه یافته و حتی آنهایی که از لحاظ قدرت نظامی در سطح بالایی هستند، قرار گرفته است. تحقیق حاضر که حاصل مطالعات کتابخانه ای بوده با استفاده از روش توصیفی - تفسیری به بررسی اصول و مبانی بازسازی، بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده می پردازد، اهمیت و ضرورت رعایت اصول پدافند غیر عامل را در شهرها بیان می کند؛ و در نهایت پیشنهاد می کند با توجه به اینکه بافت های فرسوده شهری در کشور به دلیل قدمت شهرها، بسیار فراوان اند؛ بازسازی، بهسازی و نوسازی این فضاها و بنا ها با توجه به اصول پدافند غیر عامل صورت گیرد تا علاوه بر ایجاد فضاهای زیبا و پویا، امنیت و ایمنی آنها نیز رعایت شود. همچنین خاطر نشان می کند که می بایست طرح های تحقیقاتی در جهت تدوین و تبیین مبانی نظری اصول بازسازی، بهسازی و نوسازی بر اساس اصول پدافند غیر عامل تعریف شود.

کلیدواژه ها

فضاهای شهری ، بازسازی ، بهسازی ، نوسازی ، پدافندغیرعامل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.