مضامین مشترک درآیات وسوره های نقش شده برمحراب مساجدایرانی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی معماری، فرهنگ و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: ACUM01_177
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 604
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مردانی

دانشجوی کارشناسی مهندسی معماری دانشکده عمران و معماری دانشگاه ملایر

عاطفه حاج هاشمی ورنوسفادرانی

دانشجوی کارشناسی مهندسی معماری دانشکده عمران و معماری دانشگاه ملایر

چکیده

اندک مدتی بعد از ساخت اولین مساجد در کشورهای اسلامی ، محراب به نقطهی عطفی تبدیل شد که نه تنها جهت قبله را که برای برگزاری نماز ضروری بود تعیین می نمود ، بلکه با تزئینات فراوان هنرمندان ، به نفیس ترین بخش مسجد اسلامی بدل گشت. در این میان ، علاوه بر تزئینات و فرمهای مرسوم در هر دوره ، آیات و روایات ، جزء جدایی ناپذیر محراب های مساجد شدند. حضور دائمی این آیات و روایات در تزئینات محراب مساجد نشان می دهد که سازندگان آن ، در صدد انتقال پیام ، یا گوشزد نمودن و تاکید بر نکته ای از معانی کلام خداوند بوده اند. در این میان با فقدان مطالعات مدون بر روی مضامین این آیات ، این مقاله بر آن است که در یک تحقیق کیفی ، جستاری در جهت یافتن ریشه ها ، مضامین و اصول مشترک آیات نقش شده بر محرابهای مساجد ایرانی داشته باشد و با الهام از آنها ، جهت ایجاد بیانی اصیل در معماری اسلامی نوین ایرانی نیز گامی هر چند ناچیز برداشته شود.

کلیدواژه ها

مسجد ، ایران ، محراب ، آیه ، سوره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.