مقایسه تطبیقی نقوش کاشیکاری گنبد در دو مسجد امام(شاه ) و شیخ لطف الله اصفهان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی معماری، فرهنگ و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: ACUM01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 6297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه انعامی

کارشناس ارشد معماری دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنردانشگاه هنر اسلامی تبریز

تقی دوامی

کارشناسی ارشد هنر اسلامی دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

تزیین یکی از عوامل مهم در معماری ایران است که نمای ساختمان را از حالت خشک و بی روح خارج می کند و به آن هویت و ویژگی خاصی می دهد، این آرایه بویژه در دوران اسلامی مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. در این میان می توان دو مسجد امام(شاه) و شیخ لطف الله اصفهان را که از شاهکارهای معماری دوره صفوی می باشند نام برد که علاوه بر معماری از نظر تزیینات نیز حائز اهمیت می باشند. با توجه به خلا نسبی علمی- تحقیقاتی در بحث تزیینات شاهکارهای معماری، پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و انجام تحقیقات کتابخانه ای به مقایسه تطبیقی نقوش کاشیکاری گنبد در دو بنای شاخص مکتب هنر اصفهان بپردازد. ضرورت اهمیت مقایسه ی نقوش کاشیکاری گنبد این دو مسجد، تفهیم هر چه بیشتر مفهوم اندیشه ی حاکم، در مکتب هنر اصفهان می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشتر نقوش کاشی کاری گنبد مسجد امام(شاه)، اسلیمی و ختایی (انتزاعی و تجریدی) بوده و عناصر بکار رفته درتزیینات گنبد مسجد شیخ لطف الله نقش های درشت آرابسک، اسلیمی می باشد و خطوط بکار رفته در هر دو آنها خط ثلث بوده است.

کلیدواژه ها

نقوش کاشیکاری ، گنبد ، مسجدشیخ لطف الله ، مسجدامام (شاه اصفهان) ، مکتب معماری اصفهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.