عناصر محیط زیست در قرآن و روایات

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مهندسی ومدیریت کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MEAENRS01_282
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 986
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعاد محمدزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه شهید چمران اهواز

عبدالحسین رضایی راد

استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه شهید چمران اهواز

سیدحسن آل طه

استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

امروزه علائم نگران کننده ای از تخریب منابع طبیعی و عناصر زیست محیطی وجود دارد که ناشی از صنعتی شدن جوامع و تلاش بشر برای توسعه و رفاه است؛ مانند آلودگی آبها، نابودی پوشش های گیاهی، آلودگی هوا، انقراض نسل برخی جانوران و پدید آمدن شکاف در لایه ی ازن. هدف اصلی این مطالعه بررسی نگرش مکتب اسلام نسبت به حفظ و حمایت اجزا و عناصر محیط زیست و منابع طبیعی است. این تحقیق از نظر روش گردآوری و تحلیل داده ها از نوع تحقیقات توصیفی است. تحلیل منابع عمده اسلامی همچون آیات قرآن کریم و روایات مرتبط، نشان گر اهمیت حفظ اجزای محیط زیست در آموزه های اسلامی است. زمین و خاک در قرآن منبعی پرفایده برای انسان معرفی شده است و در روایات به حفظ و احیاء آن سفارش گردیده است. اسلام آب را نیز مایه زندگانی و حیات کره زمین می داند و حفظ آن را احترام به حقوق دیگران و حق نسل های بعد می شمرد. در باره ی هوا نیز علاوه بر وجود آیاتی که از ان به عنوان نعمتی الهی یاد می کنند در روایتی هوای پاک شرط گوارایی زندگی بیان شده است. در آیات و روایات دیگری نیز تأکید فراوانی بر حفظ گیاهان و تشویق به توسعه کشت و زرع مشاهده می شود. در رابطه با حیوانات، آیات قرآن با تبیین فوائد برخی حیوانات خواستار رعایت حقوق این جزء مهم از محیط زیست شده است و در روایات متعددی نیز علاوه بر تأکید بر رعایت حقوق حیوانات از رساندن هر گونه آزاری به آنها نهی شده است.

کلیدواژه ها

محیط زیست، منابع طبیعی، عناصر، توسعه، اسلام، قرآن و روایات، حفظ، احیاء

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.