اثرات متقابل منابع نیتروژنی و تنش شوری بر رشد، فتوسنتز و تنفس گ یاه آفتابگردان (.Helianthus annuusL) در شرایط هیدروپونیک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مهندسی ومدیریت کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MEAENRS01_225
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 611
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب نصرتی

کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی

رمضانعلی خاوری نژاد

استاد گروه زیست شناسی علوم گیاهی دانشگاه خوارزمی تهران

چکیده

اثرمتقابل شوری و منابع نیتروژین بر عملکرد گیاه آفتابگردان (Helianthus annuus.L.cv.record) مورد بررسی قرار گرفت. تیمار شوری (NaCl) در سه سطح (50 و 25 و 0) و اشکال نیتروژنی به صورت (NH(4)NO(3), (NH(4))(2)SO(4), NaH(2)NO(3 وجود داشت. گیاهان به صورت هیدروپونیک و در محلول غذایی هوگلند در فضای گلخانه ای خارج از آزمایشگاه رشد یافتند. پس از سه هفته تیمار نتایج نشان داد که غلظتهای پائین NaCl باعث تسریع رشد گیاه می شود اما با افزایش شری وزن خشک ریشه، بخش هوایی و سطح برگ کاهش می یابد. در شرایط بدون شوری و شوری بالا (50mM NaCl) نیترات آمونیوم باعث افزایش معنی دار سطح برگی و وزن خشک بخش هوایی شد. نیترات (N0(3) و آمونیوم ((NH(4 اثر قابل توجهی در بهبود اثرات منفی شوری نداشتند و در شرایط شوری و بدون شوری اثر بازدارندگی بر رشد نشان دادند. اثر بازدارندگی رشد در تیمار ((N0(3) بیشتر از ((NH(4) بود. اما نیترات آمونیوم ((NH(4)NO(3) بیشترین تأثیر را در بهبود اثرات شوری بر رشد گیاه داشت. در شوری پائین شدت فتوسنتز به طور معنی داری افزایش یافت اما افزایش شوری باعث کاهش شدت فتوسنتز، افزایش شدت تنفس و نقطه جبران (CO(2 فتوسنتزی شد. در شرایط بدون شوری و در شوری 25mM NaCl آمونیوم و نیترات آمونیوم باعث کاهش معنی دار فتوسنتز شدند. اما نیترات در شوری بالا باعث افزایش معنی دار فتوسنتز شد. در شرایط بدون شوری و در شوری بالا نیترات آمونیوم و آ»ونیوم باعث کاهش شدت تنفس شد و نیترات آمونیوم تأثیر بیشتری در کاهش شدت تنفس و نقطه جبران فتوسنتزی در شرایط شوری داشت اما نیترات باعث افزایش معنی دار شدت تنفس شد.

کلیدواژه ها

تنش شوری، فتوسنتز، رشد، تنفس، آفتابگردان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.