بررسی اثرات سطوح مختلف شوری روی صفات جوانه زنی و فیزیولوژیکی ارقام مختلف پیاز بومی ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مهندسی ومدیریت کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MEAENRS01_146
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 818
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام جمشیدوند

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه پیام نور اصفهان

حسین زینلی

عضو یهئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

آزاده صدر ارحامی

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور اصفهان

اسدالله عبادیان شرودانی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه پیام نور اصفهان

چکیده

پیاز به عنوان یک گیاه خوراکی دارای اهمیت زیادی در بین گیاهان خانواده لیلیاسه می باشد. این گیاه یکی از قدیمی ترین گیاهان زراعی بوده که در نقاط مختلف کشور کشت و کار می گردد. این مطالعه به منظور بررسی 6 سطح شوری (0، 1، 4، 8، 10، 15) بر خصوصیات جوانه زنی و فیزیولوژیکی پیازهای بومی ایران شامل ژنوتیپ سفید کاشان، درچه اصفهان، هرسین و سفید قم در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهانانجام پذیرفت. این مطالعات در سطح آزمایشگاه در قالب طرح فاکتوریل در پایه ی کاملاً تصادفی با 5 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق پس از ضدعفون و کشت در پتری دیش صفات جوانه زنی و صفات فیزیولوژیکی اندازه گیری و محاسبه گردید که نتایج تجزیه واریانس روی کلیه صفات جوانه زنی نشان داد که اثرات شوری، جمعیت، و اثر متقابل شوری، جمعیت در سطح آماری یک درصد اثر معنی داری دارد. این موضوع بیانگر تفاوت میان سطوح مختلف شوری، و همچنین تفاوت میان جمعیت است. طول ساقه چه از 7/05 سانتی متر در شوری صفر تا 0/95 سانتی متر در شوری 15 متغیر بوده است. طول ریشه چه از 3/05 سانتی متر در شوری صفر تا 0/23 سانتی متر در شوری 15 متغیر بوده است. درصد جوانه زنی از 84 درصد در شوری صفر و 2 تا 49 درصد در شری 15 متغیر بوده است. میزان کلروفیل a از 0/085 میکروگرم بر گرم وزن تر در شوری صفر تا 0/030 میکروگرم بر گرم وزن تر در شوری 15 متغیر بوده است. میزان کلروفیل کل از 0/11114 میکروگرم بر گرم وزن تر در شوری صفر تا 0/0430 میکروگرم بر گرم وزن تر در شوری 15 متغیر بوده است. میزان کارتنوئید از 54/43 میکروگرم بر گرم وزن تر در شوری صفر تا 18/59 میکروگرم بر گرم وزن تر در شوری 15 متغیر بوده است. در کل سطوح پائین شوری، باعث افزایش برخی صفات مانند میزان کلروفیل و کارتنوئید گردیده است و به طور کلی می توان بیان داشت که تفاوت صفات از سطح شوری 8 به بالا واضح تر بوده و شوری تا سطح 4 باعث ایجاد تفاوت کمتری در بین صفات گردیده است.

کلیدواژه ها

پیاز، شوری، کلرفیل، درصد جوانه زنی، ضریب آلومتریک، کارتنوئید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.