اصول ومعیارهای هنر اسلامی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش منطقه ای تاثیر آموزه های اسلامی در پیشرفت علوم و فن آوری های نوین
  • کد COI اختصاصی: SSAMACOLLEGE01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1068
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا شیردست

کارشناس ارشد زبان وادبیات فارسی ، دبیرو مدرس دانشگاه غیرانتفاعی بابلسر.

فاطمه زهرا صادقی

کارشناس ارشد زبان وادبیات فارسی ، دبیرو مدرس دانشگاه غیرانتفاعی بابلسر

چکیده

هنرتوانایی به خصوصی است که انسان به وسیله ی آن می تواند آنچه را خود در عالم معنی مشاهده کرده است،به دیگران بفهماند. از دیدگاه اسلام، ماهیت اساسی هنر و عناصر متشکله ی آن دارای حقیقتی روحانی و معنوی است،این معنویت را می توان درهنراسلامی که تمدن اسلامی ازظهور اسلام تاروزگاراخیر به وجودآورده و برخاسته از باورهای اسلامی است، به روشنی دریافت. اصول و معیار هنر اسلامی را درحقایق دین اسلام که در نص صریح قرآن آمده است، باید جست و جو کرد وآن متکی برحقایقی بنیادی است که طیفی از واژگان سامان یافته اعم ازتوحید،حسن وزیبایی،نمادگرایی،قدسیت،بی توجهی به دنیا(فقر دنیوی)،غیرتمثالی بودن،عقل گرایی و سلوک روحانی و... در کنار یکدیگر، آن را بیان می کنند که در مرکز این واژگان توحید الهی قرار دارد. شناخت اصول و معیارهای هنر اسلامی مستلزم درک رابطه ی این هنر با مذهب است،مذهبی که بر یگانگی و توحید استوار است.در قرون اخیر عدم درک عمیق ارزش های اصیل هنر اسلامی و بهره گیری از الگوهای غربی و اقتباس روزافزون از آن موجب عقب ماندگی و واپس گرایی شده است. پس شناخت مبانی و اصول هنر اسلامی وظیفه ی هنرمندان و پژوهشگران اسلامی است تا با استفاده از این اصول بنیادین به خلق ،احیا و حفظ این آثار همت گمارند. در این پژوهش بر آنیم با روش توصیفی – تحلیلی واستفاده از منابع کتابخانه ای به بارزترین اصول و معیارهای هنر اسلامی بپردازیم.

کلیدواژه ها

هنر اسلامی،توحید، قدسیت،حسن و زیبایی،نماد گرایی، غیر تمثالی بودن، فقردنیوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.