اولویت های غذایی رفتگرماهی کرمانشاه (Oxynoemacheilus kermanshahensis) در حوزه رودخانه گاماسیاب

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی شیلات و آبزیان ایران
  • کد COI اختصاصی: CFAAI02_092
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 689
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان عباسی

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور، بندر انزلی، ص پ ۶۶ دانشجوی دکترای تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه ش

اسماعیل صادقی نژاد

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور، بندر انزلی، ص پ ۶۶

مصطفی صیادرحیم

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشجوی دکترای تکثیر و پرورش آبزیان

مریم نوروزی

دانشگاه گنبد، دانشکده منابع طبیعی، گروه بوم شناسی، گنبد

چکیده

رفتگرماهی کرمانشاه یکی از گونه های اندمیک ایران و متعلق به خانواده Nemacheilidae میباشد. این پژوهش جهت دستیابی به خصوصیات تغذیه ای این رفتگرماهی از آبان 1386 تا مهر 1387 بصورت فصلی صورت گرفت و تعداد 95 نمونه ماهی در ایستگاههای حوزه رودخانه گاماسیاب استان همدان با الکتروشوکر صید شد. نتایج نشان داد که ماهیان واجد غذا دارای وزن بدن 44/0 تا 48/8 گرم و طول کل 33 تا 90 میلیمتر بوده و شاخص تهی بودن لوله گوارش و میانگین های طول نسبی لوله گوارش و شدت تغذیه بترتیب 42/8 درصد، 04/0±47/0 و 82/62±84/74 برآورد شد. طبق نتایج بررسی کنونی، رفتگرماهی کرمانشاه از حشرات آبزی راسته های Diptera (Chironomidae، Ichneumonidae ، Simulidae)، Coleoptera ، Ephemeroptera (Baetidae)، Pelecoptera و Trichoptera (Hydropsychidae ، Limnephilidae) و نیز حشرات نامشخص و همچنین ناجوپایان (Gammaridae) و عنکبوتیان (Arachnida) تتغذیه می نماید. بررسی ارجحیت غذایی رفتگرماهی کرمانشاه نشان داد، لاروهای شیرونومیده (در 6/50 درصد نمونه ها)، بعنوان غذای اصلی و خانواده های گاماریده (در 78/36 درصد نمونه ها) و بتیده (در 14/24 درصد نمونه ها) بعنوان غذای فرعی این ماهی میباشند. همچنین، لاروهای شیرونومیده با فراوانی 1/64 درصد تعداد طعمه غالب بوده و پس از آن گاماریده با 1/13 درصد و بتیده با 4/10 درصد، فراوانترین طعمه ها در لوله گوارش رفتگرماهی را تشکیل دادند. همچنین تغییرات فصلی و ایستگاهی در برخی شاخص ها مشاهده شد. در مجموع میتوان گفت که رفتگرماهی کرمانشاه، گونه ای گوشتخوار، کفزی خوار و متنوع خوار میباشد.

کلیدواژه ها

رفتگرماهی، Oxynoemacheilus kermanshahensis ، زیست شناختی، گاماسیاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.