تحلیل تاثیر پارامترهای اقلیم شناسی برمراحل مختلف رشد گندم در استان البرز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس علوم کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: FNCAES01_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 752
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز سبحانی

استادیار گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

مسیح اله محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه جغرافیا دانشگاه محقق اردبیلی،اردبیل

چکیده

بطور کلی نوسانات تولید و یا عملکرد متاثر از دو عامل مهم ، یکی مقدار و اثر بخشی هزینه ها که تغییرات آن نسبتاً کم و بطئی و دیگری شرایط آب و هوایی، که از روزی به روز دیگر تغییر میکند، میباشد. تاثیر آب و هوا بر عملکرد گیاهان متفاوت میباشد، هرگیاهی تحتشرایط خاص به آب و هوا واکنش متفاوتی نشان میدهند .از طرفی چون عناصر اقلیمی عموماً با هم بر روی گیاه اثر میکنند، لذا تعییننقش یک پارامتر از سایر پارامترها کار بسیار دشواری می باشد. تحقیق حاضر به منظور مطالعه همبستگی بین پارامترهای اقلیمی و عملکرد محصول گندم در استان البرز با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، همبستگی صورت گرفته است. به همین منظور از دادههای ایستگاههای سینوپتیک هواشناسی استان البرز طی دوره آماری 10 ساله اخیر شامل میانگین دما، میانگین حداکثر و حداقل دما، رطوبت،بارش، مجموعه ساعات آفتابی و میانگین سرعت باد را در مراحل رشد و نمو گندم مورد بررسی قرار دادیم و نتایج زیر به دست آمده است. در مرحله اول، از زمان کاشت تا جوانه زدن، عامل دما بیشترین تاثیر را بر جوانه زنی دارد؛ مرحله دوم، یعنی مرحله پنجه زنی، عامل بارش رابطه مستقیم و مجموع ساعات آفتابی رابطه عکس با رشد دارند؛ مرحله سوم، یا مرحله خواب زمستانی در این مرحله نوسانات دمایی؛مرحله چهارم، ساقه رفتن، بارش و عامل حرارت بیشترین تاثیر دارد، در مرحله پنجم، مرحله گل دادن (سنبله)، عامل آفتاب زیاد و بارش 30 تا 35 میلی متربیشترین تاثیر را دارد، مرحله ششم ، مرحله رسیدن عامل دما و سرعت باد بیشترین تاثیر را دارد. با بررسی در این تحقیق مشخص شد که در بین عوامل اقلیمی بارش و عامل دما بیشترین تاثیر را بر عملکرد کشت گندم را در استان البرز دارند

کلیدواژه ها

عناصر اقیلمی، گندم، همبستگی، استان البرز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.