بررسی تاثیر بهره برداری بهینه از آب در زراعت گندم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس علوم کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: FNCAES01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 981
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدقدرت اله حسینی

کارشناس ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی ، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام

عبدالرضا بازدار

دانشجوی دکتری آگرو اکولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد و ریاست سازمان جهاد کشاورزی ایلام

حشمت عزیزان

کارشناس آبیاری و مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی ایلام

چکیده

راندمان کم در روشهای آبیاری سطحی که بیشترین شیوه آبیاری کشور ایران را تشکیل می دهد مهمترین عامل در کم بودن عملکرد محصول و کارایی مصرف آب است. انجام تحقیقات کاربردی و بکارگیری اصول مهندسی آبیاری می تواند راندمان آبیاریسطحی را تا حد قابل قبولی افزایش دهد. گندم از جمله محصولاتی است که عمدتاً به روش سطحی آبیاری می شود و می توان با بهبود و اصلاح روشهای آبیاری سطحی به سمت خودکفایی گام برداشت. در این پژوهش به بررسی تأثیر بهبود مدیریت و مصرف بهینه آب در میزان تولید گندم پرداخته می شود. این پژوهش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با چهار تیمار در سه تکرار در دو سال زراعی 88 88 و 89 88 در سه منطقه شهرستان دهلران )موسیان، دشت اکبر و دشت عباس( از توابع استان ایلام انجام شد که تیمارها دو روش آبیاری شیاری معمولی و دو روش آبیاری شیاری یک در میان بودند.نتایج نشان داد که می توان برای به حداکثر رساندن مقدار محصول به ازای کمترین مقدار مصرف آب در زراعت گندم نیز از روش آبیاری شیاری یک در میان استفاده نمود. کارایی مصرف آب در روش آبیاری یک در میان که از میانگین سه منطقه اجرای طرح بدست آمد، برابر1/11کیلوگرم در مترمکعب بود. این مقدار نسبت به روش آبیاری شیاری معمولی 42/3درصد افزایش نشان داد. اگرچه از نظر کمی مقدار محصول بدست آمده از این روش3993/58کیلوگرم در هکتار( نسبت به روش آبیاری شیاری معمولی5233/66کیلوگرم در هکتار 23/7درصد کاهش نشان داد. بیشترین مقدار کارایی مصرف آب1/42کیلوگرم بر مترمکعب در روش آبیاری شیاری یک در میان با فاصله شیارهای 69 سانتیمتر و کمترین آن به میزان 0/59کیلوگرم در هکتار در روش آبیاری شیاری معمولی با فاصله شیارهای 89 سانتیمتر حاصل شد

کلیدواژه ها

مدیریت آبیاری، مصرف بهینه آب، گندم، آبیاری جویچه ای یک در میان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.