فریب در ازدواج در نظام حقوقی ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پنجمین همایش مجازی بین‌المللی تحولات جدید ایران و جهان
  • کد COI اختصاصی: IRANWORLD05_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2484
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه عظیمی

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور زنجان

چکیده

فریب در ازدواج از جانب یکی از زوجین یا شخص ثالث یکی از عوامل فروپاشی نظام خانواده و تیرگی روابط زوجین به شمار می رود. این فریب که به قصد ایجاد میل به ازدواج در طرف مقابل صورت می گیرد، ممکن است به سه صورت باشد: کتمان عیوب با وجود علم به آن؛ نمایاندن امری بر خلاف واقع؛ و یا به صورت عقد به وصف یا شرط کمال با علم به فقدان آن مانند: شرط به داشتن تحصیلات عالیه، تمکن مالی، موقعیت اجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد و غیره. ازاین رو است که در شرع مقدس اسلام، فریب در ازدواج که با عنوان تدلیس در نکاح شناخته شدهاست، با حکم به تحریم مواجه شده است. در این مقاله تلاش می شود تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با گردآوری منابع از طریق مطالعه کتابخانه ای، ضمن تعریف فریب در ازدواج در فقه و حقوق و بررسی ارکان تشکیل دهنده آن به این پرسش اصلی پاسخ دهیم که قانون گذار درجمهوری اسلامی ایران چه تدبیری برای برخورد با فریب در ازدواج اندیشیده است؟ به عبارت دیگر ضمانت اجراهای پیش بینی شده در قانون در این زمینه چیست؟ فرض این مقاله بر این امر استوار است که تدابیر مناسبی اعم از کیفری (حبس تعزیری از شش ماه تا دو سال) و غیر کیفری (حق فسخ نکاح) به منظور برخورد با فریب در ازدواج یا همان تدلیس در نکاح، در نظام حقوقی ما پیش بینی شده است.

کلیدواژه ها

فریب در ازدواج، تدلیس در نکاح، حق فسخ، ضمانت اجرای مدنی، ضمانت اجرای کیفری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.