کاربرد ترکیبی تکنیک‌های اقتصاد مهندسی و تکنیک‌های تصمیم گیری چندمعیاره برای ارزیابی پروژه‌های صنعت آب و برق

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: بیست و هشتمین کنفرانس بین المللی برق
  • کد COI اختصاصی: PSC28_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عارفه فدوی اصغری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی تهران – ایران

محمدابراهیم محمدپور زندی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی تهران – ایران

محمد شریفی منش

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی تهران – ایران

چکیده

نیروگاه‌های سوخت فسیلی در صدر فهرست شرکت های قابل واگذاری اصل 44 قانون اساسی قرار دارند. سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در نیروگاه‌ها مستلزم صرف منابع عمده‌ای بوده و انتخاب صحیح بهترین گزینه اهمیت ویژه‌ای دارد. در این پژوهش روش فعلی ارزیابی و رتبه‌بندی نیروگاه‌های سوخت فسیلی موسوم به روش راندمان و رتبه‌بندی نیروگاه‌ها با مدل پیشنهادی پژوهش یعنی رتبه‌بندی گزینه‌های تصمیم با کاربرد ترکیبی تکینک‌های اقتصاد مهندسی و تکنیک‌های تصمیم گیری چندمعباره مورد بررسی قرار گرفته است. به ا ین منظور شش معیار مالی ارزش خالص فعلی، نرخ بازده داخلی، نرخ بازده حسابداری، شاخص سودآوری، دوره بازگشت سرمایه و معکوس دوره بازگشت سرمایه که با توجه به تحقیقات پیشین و نظر تحلیل یگران و متخصصان می‌تواند بر تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران مؤثر باشد، مطرح شده است. داده‌های مورد نیاز برای آزمون فرضیه‌ها از منابع کتابخانه‌ای شرکت توانیر، سازمان برق ایران و با توزیع پرسشنامه از یک نمونه شامل 30 نفر از متخصصین صنعت برق جمع آوری شده است. در مدل پیشنهادی این پژوهش شاخص‌های اقتصاد مهندسی به عنوان معیارهای تصمیم گیری منظور و بهترین گزینه با استفاده از روش تاپسیس انتخاب و معرفی شده است. برای بررسی معنادار بودن تفاوت رتبه‌بندی در دو روش مدل پیشنهادی و روش فعلی ارزیابی نیروگاه‌ها از آزمون ویلکاکسون استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه‌های تحقیق نشان می‌دهد که تفاوت معناداری در دو شیوه رتبه‌بندی نیروگاه‌ها یعنی روش راندمان و مدل پیشنهادی پژوهش وجود دارد. مطالعه موردی نشان می‌دهد که چگونه می‌توان از این رهیافت برای مسأله گزینش راهبردی گزینه‌های تصمیم استفاده نمود

کلیدواژه ها

نیروگاه‌های سوخت فسیلی، تصمیم‌گیری چندمعیاره، اقتصاد مهندسی، تاپسیس، رتبه‌بندی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.