بررسی تاثیر متقابل حفاری تونل های دوقلوی قطار شهری اصفهان

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین کنفرانس مکانیک سنگ ایران
  • کد COI اختصاصی: IRMC03_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1829
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاسب جمشاسب

کارشناس ارشد استخراج معدن، دانشگاه صنعتی شاهرود

سیدرحمان ترابی

دانشیار، دانشکده معدن و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود

بهشاد جدیری

کارشناس ارشد اکتشاف معدن؛ دانشکده معدن و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاه

مسعود زارع

دانشجوی کارشناسی ارشد استخراج معدن؛ دانشکده معدن و ژئوفیزیک، دانشگاه

چکیده

اهمیت احداث مترو با توجه به رشد تعداد وسایل نقلیه و میانگین بالای عمر آن ها و در نتیجه افزایش روز افزون آلودگی ها، محرز گردیده و بر این اساس احداث سیستم قطار شهری برای کلان شهری مانند اصفهان امری ضروری تشخیص داده شده است . در این پروژه با توجه به احداث هم زمان دو تونل موازی و مشابه با قطر حدود 6/5 متر و فاصله محور به محور حدود 20 متر، تأثیر متقابل حفر این دو تونل مورد توجه قرار گرفته است . مدلسازی به کمک نرم افزار عددی اجزاء محدود Plaxis 7.2 انجام گردیده است . تونل های دوقلو به روش تونل زنی NATM حفر گردیده و مراحل مختلف حفاری و نصب پوشش در دو تونل به 6 فاز تقسیم بندی شده است . در این تحقیق تأثیر متقابل حفاری تونل اول بر تونل دوم در پایان فازششم مورد توجه قرار گرفته است . پارامترهای مورد نظر برای مطالعه جابجایی های افقی و قائم توده سنگ و نیز تنش های اطراف محل های بازشدگی ها می باشند . نتایج مقدماتی مطالعه نشان داد که تأثیر حفر هر تونل بر تونل دیگر در حدی است که اثر تعیین کننده ای بر روند پیشروی و طراحی وسایل نگهداری ندارد .

کلیدواژه ها

تاثیر متقابل حفاری، تونل‌های دوقلو، نرم‌افزار PLAXIS، روش تونل‌زنی NATM

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.