بررسی پدیده فشارندگی در تونل در دست احداث جاده هراز

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین کنفرانس مکانیک سنگ ایران
  • کد COI اختصاصی: IRMC03_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1750
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی احمدی

استادیار گروه مکانیک سنگ، دانشگاه تربیت مدرس

کامران گشتاسبی

استادیار گروه مکانیک سنگ، دانشگاه تربیت مدرس

رضا رشیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک سنگ، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

اصطلاح سنگ فشارنده از نخست ین روزهای احداث تونل در کوههای آلـپ متـداول شـد و تـاکنون برای آن تعار یف مختلف ی ارائه شده است . پدیده فشارندگ ی بصورت همگرا یی بـزرگ وابـ سته بـه زمان در ط ی حفار ی تونل و پس از استخراج خود را نشان می دهد . بزرگـ ی همگرایـی تونـل، نـرخ جابجایی و وسعت ناحیه تسلیم به شرا یط زم ین شناس ی و ژئوتکن یک، و ضعیت تنـشها ی برجـا ی سنگ، جریان آبها ی ز یرزمینی، فشار آب منفذ ی و همچن ین خواص توده سنگ بـستگ ی دارد . تونـل در دست احداث جاده هرا ز به عرض 12 متر و به ارتفاع 9 متر در مـس یر جـاده هـراز قـرار گرفتـه است . در این تونل به دل یل وجود شرایط آبهای زیرزمینی، ناپیوستگیها، گسلها احتمـال ر یـ زش در مسیر تونل در ماسه سنگها و ش یلهای سازندها ی مختلف در مس یر تونل وجود دارد . در این تحقیق با بررسی ویژگیهای زم ین شناس ی و خواص ژئومکان یکی توده سنگ های مس یر این تونل، اسـتعداد وقوع پدیده فشارندگی و م یزان شدت آن به روشها ی تجرب ی، ن یمه تجرب ی و تحل یلی ارز یابی شده است . نتایج بدست آمده از ا ین تحق یق نشان م ی دهد که م یزان فشارندگ ی در ش یل سازند شمـشک زیاد م ی باشد و در این سازند ر یزش اتفاق می افتد . مارن با میان لایه سـنگ آهکـ ی و سـنگ آهـک ضخیم لا یه سازند مبارک بعد از ش یل سـازند شمـشک دارا ی ب یـ شترین فـشارندگ ی در لایـه هـ ای موجود در مسیر تونل می باشند

کلیدواژه ها

فشارندگی، شیل، ماسه سنگ، همگرایی تونل، مقاومت فشاری تک محوره، تونل در دست احداث جاده هراز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.