پهنه بندی اقلیم گردشگری استان فارس با استفاده از شاخص TCI

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مدیریت گردشگری ،طبیعت گردی و جغرافیا
  • کد COI اختصاصی: CTHG01_251
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 672
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین بهزادی کریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی دانشگاه پیام نور ابرکوه

علیرضا دهقانپور

استادیار اقلیم شناسی دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

استان پهناور فارس با مرکزیت شهر توریستی شیراز و با داشتن جاذبه های طبیعی و فرهنگی مناسب توانایی زیادی در جذب گردشگر دارد اما تاکنون از این پتانسیل آنگونه که باید و شاید استفاده صحیح نشده است. مقوله توریسم به عنوان یک بخش اقتصادی مهم می تواند درآمدزایی و اشتغال برای استان نقش ایفا کند اما آنچه می بایست مورد توجه قرار گیرد این است که شرایط اقلیمی مناسب برای گردشگری حائز اهمیت فراوان بوده به نحوی که آب و هوای مناسب و شناخت کافی از وضعیت اقلیمی در مقصد می تواند به عنوان یک عامل جاذب یا محدود کننده برای گردشگران باشد که به منظور توسعه ی گردشگری در استان می بایست زمانها و مکانهای مناسب جهت حضور گردشگران مشخص شود. در این پژوهش به منظور ارزیابی شرایط اقلیم آسایش از منظر گردشگری با استفاده از شاخص اقلیم آسایش گردشگری (TCI) و داده های اقلیمی 18 ایستگاه سینوپتیک استان و همچنین با استفاده از قابلیتهای سیستم اطلاعات جغرافیایی یا GIS در تهیه نقشه های دقیق اقلیمی، زمانها و مکانهای مساعد جهت حضور گردشگران معین شده است. این شاخص شرایط اقلیمی را برای گردشگری با استفاده از 7 پارامتر یعنی میانگین بارش ماهانه، میانگیندما، حداکثر دمای ماهانه، میانگین رطوبت نسبی، حداقل رطوبت نسبی، میانگین روزانه ساعات آفتابی و سرعت متوسط باد مورد ارزیابی قرار می دهد. بدین منظور ابتدا دادههای اقلیمی یک دوره ی آماری 16 ساله برای 18 ایستگاه استان جمع آوری و بعد از تجزیه و تحلیل پردازش آنها در محیط Excel و نیز تهیه یکبانک اطلاعاتی، شاخص TCI را برای ایستگاههای منطقه به تفکیک ماههای سال محاسبه و با استفاده از تکنیک GIS نقشه اقلیم گردشگری استان برای 12 ماه سال تهیه و ترسیم گردید. نتایج حاصله از این تحقیق نشان می دهد که ماههای مهر و اردیبهشت بهترین و ماههای بهمن و دی و پس از آن تیر و مرداد نیز بدترین شرایط برای حضور گردشگران دارند و از نظر پراکندگی مکانی نیز به ترتیب نواحی شمالی استان نسبت به دیگر نواحی شرایط بهتر و مناسبتری برای جذب توریسم دارند.

کلیدواژه ها

استان فارس، شاخص اقلیم گردشگری TCI، گردشگری، آسای اقلیمی، سیستم اطلاعات جغرافیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.