نقش جاذبه های گردشگری در معیشت پایدار روستایی مطالعه موردی (باغ چشمه بلقیس - دهستان شهرک - شهرستان چرام)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES01_239
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 795
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حاجی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه اصفهان

فاطمه کیانی

دانشجوی کارشناسی ارشد حغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه اصفهان

سید هدایت اله نوری

دانشیار دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان

چکیده

به منظور توسعه پایدار روستایی و برخورداری روستاییان از معیشت پایدار می توان از فعالیت های مکمل کشاورزی در روستاها بهره گرفت که در این میان گردشگری روستایی امکان افزایش درآمد خانوارهای روستایی، اشتغال زایی و جلوگیری از مهاجرت های روستایی را در بستر بهبود کیفیت زندگی و توزیع متعادل خدمات و تسهیلات رفاهی در روستا، فراهم می کند و از سوی دیگر، برخورداری روستاهای ایران از جاذبه های طبیعی، منابع و پتانسیل اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی التزامی در توسعه گردشگری روستایی به شمار می رود. در تحقیق پیش رو با کمک چارچوب تحلیلی معیشت پایدار گردشگری و ترکیبی از روش های کمی و کیفی و با استفاده از پرسش نامه تاثیرات گردشگری به عنوان استراتژی معیشت پایدار در توسعه روستایی دهستان شهرک از توابع شهرستان چرام مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که گردشگری در دهستان شهرک، اگرچه باعث به وجود آمدن اشتغال و در نتیجه درآمد مرتبط با گردشگری و نیز کمک به رشد برخی از فعالیت های روستایی مانند کشاورزی و خدمات شده است اما این تاثیر بسیار محدود است و تنها برخی از خانوارها را دربر می گیرد و همچنین به علت نبود نهادهای متولی مختص گردشگری منافع عمومی حاصل از گردشگری برای کل جامعه محلی نشده است و در مجموع گردشگری بر جنبه های اجتماعی و فرهنگی تاثیرات مثبت و بالایی داشته و بر جنبه های زیست محیطی تاثیر منفی و باعث آسیب به زیبایی این دهستان شده است.

کلیدواژه ها

معیشت پایدار، گردشگری روستایی، توسعه روستایی، دهستان شهرک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.